Actualitate

Modificarea Constitutiei. Dupa 15 ani, revenim la denumirea oficiala a limbii

De cateva luni, clasa politica de la Chisinau vorbeste despre modificarea Constitutiei sau adoptarea unei Legi fundamentale noi. Se sustine ca aceasta este singura solutie de iesire din criza politica in care ne aflam. Deocamdata, nu-i clar care sunt pasii pe care ii va face AIE in acest sens si ce anume va modifica. Mai mult, ultimele declaratii ale liderilor pentru presa demonstreaza o lipsa de dialog a acestora in interiorul coalitiei.

Spicherul Mihai Ghimpu, presedintele interimar al RM, a creat o comisie pentru reforma constitutionala, membrii careia deja au declarat ca trebuie amendate 69 de articole din Constitutie. Unul dintre articolele vizate este cel care se refera la limba de stat (articolul 13). Mihai Ghimpu a spus ca prin aceasta initiativa se incearca ajustarea Legii supreme la prevederile Declaratiei de Independenta a R. Moldova, in care se scrie ca „limba oficiala in Republica Moldova este limba romana”. Si premierul Vlad Filat vorbeste de o modificare necesara in acest sens.

De alta parere este insa liderul democrat Marian Lupu, care pledeaza pentru o varianta de compromis – mentinem „limba moldoveneasca” in Constitutie, dar scriem in paranteze ca ea este identica cu limba romana. „Recunoastem ca este vorba de aceeasi limba. Din punct de vedere stiintific, denumirea limbii este romana, dar exista si aspectul politic. Cred ca in problema limbii trebuie sa evitam orice risc de divizare a societatii si sa incercam sa combinam adevarul stiintific cu aspectele politice, ca sa coagulam societatea in jurul ideii de „statalitate”. Consider ca acum categoric nu trebuie sa atingem chestiunea limbii”, a declarat Lupu pentru „Deutsche Welle”.

 

Mihai Ghimpu:

„La baza acestui stat este scris: „Se constituie Republica Moldova ca stat democratic si de drept, cu limba oficiala – limba romana – si revenirea la grafia latina”. Eu cred ca trebuie sa tragem linie si sa ne asumam curajul”.

Din Declaratia de Independenta a Republicii Moldova:
„… in ultimii ani, miscarea democratica de eli¬berare nationala a populatiei din Republica Moldova si-a reafirmat aspiratiile de libertate, independenta si unitate nationala, exprimate prin documentele finale ale Marilor Adu¬nari Nationale de la Chisinau din 27 august 1989, 16 decem¬brie 1990 si 27 august 1991, prin legile si hotararile Parlamen¬tului R. Moldova privind decretarea limbii romane ca limba de stat si reintroducerea alfabetului latin, din 31 august 1989”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *