Politică

Moldova a prezentat troicii UE obiectivele noului guvern

Marti, delegatia Moldovei, condusa de Natalia Gherman, viceministru de Externe, a prezentat la Bruxelles, la sedinta troicii COEST (Grupul de lucru al UE pentru Europa de Est si Asia Centrala), principalele obiective ale Programului noului guvern. Viceministrul a relevat importanta reluarii negocierilor in formatul „5+2” si indeplinirii angajamentului de la Istanbul privind retragerea trupelor si munitiilor de pe teritoriul RM.

Natalia Gherman a salutat extinderea sustinerii Moldovei de catre UE, inclusiv sub aspect financiar, pentru masurile de consolidare a increderii si securitatii intre ambele maluri ale raului Nistru in vederea solutionarii problemei transnistrene.
Reprezentantii UE au reiterat sprijinul pentru suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Moldovei, accentuand semnificatia angajamentului autoritatilor moldovenesti pentru reluarea negocierilor cu actorii implicati.

Partile au convenit asupra importantei lansarii in timpul cel mai apropiat a negocierilor Acordului de Asociere RM-UE, care urmeaza sa includa si segmentul referitor la crearea zonei de comert liber. Gherman a readus in atentia participantilor europeni importanta liberalizarii regimului de vize, care, la prima etapa, ar putea incepe cu un dialog in vederea formularii Foii de Parcurs.

In cadrul discutiilor s-a mentionat ca apropiata vizita a ministrului de Externe al Suediei, Carl Bildt, la Chisinau va reprezenta o noua ocazie pentru continuarea la nivel inalt a dialogului cu UE vizand aprofundarea relatiilor de cooperare.

INFOTAG

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *