Economie

Moldova primește 5 milioane de euro pentru eficiența energetică

Vicepremierul a mai menționat că sporirea eficienței energetice este un sector care ar trebui să fie prioritar în condițiile în care chiar dacă s-au făcut multe în acest domeniu, Republica Moldova nu s-a apropiat încă de standardele europene. ”Experiența NEFCO este utilă pentru țara noastră”, a mai spus Calmîc.

Documentul a fost semnat de vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, din partea Republicii Moldova, și de Magnus Rystedt, director executiv al Corporației Financiare Nordice de Mediu.

Lansarea activității NEFCO în Moldova va crea o oportunitate reală pentru autoritățile locale de a finanța proiectele în domeniul eficienței energetice, energiei regenerabile și ecologice, a afirmat reprezentantul Corporației.

Corporația Financiară Nordică de Mediu a fost înființată în 1990 de către Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia. Activitățile NEFCO sînt coordonate de la sediul central al Corporației, situat la Helsinki. NEFCO oferă sprijin financiar pentru o varietate mare de proiecte energetice și ecologice, în special în țările din Europa Centrală și de Est. De asemenea, finanțează proiecte în sectoarele termoenergetic, de producere a energiei verzi, precum și proiecte privind managementul deșeurilor.

Proiectele susținute de NEFCO au o valoare de pînă la cinci milioane de euro și se implementează preponderent în municipii și orașe, utilizîndu-se în procesul de finanțare și realizare a acestora parteneriatul public-privat.

La 16 octombrie 2014, Guvernul și BERD au semnat Acordul de contribuție privind participarea Moldovei în cadrul Fondului Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică (E5P). Prin semnarea acestui Acord, Executivul poate pretinde asupra unui cuantum de circa 150 milioane de euro, dintre care 30 milioane de euro o constituie componenta de grant. NEFCO este una din instituțiile financiare internaționale care își asumă rolul de agenție de implementare a proiectelor finanțate de către E5P. Agențiile de implementare ale E5P finanțează proiecte cu o componentă de grant din partea Fondului. Astfel, Republica Moldova ar putea beneficia de susținere și pe această cale și realiza mai multe proiecte de sporire a eficienței energetice, de producere a energiei verzi, reducînd astfel emisiile de carbon și altor gaze cu efect de seră. 

Timpul.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *