CSI / Rusia

NASA caută voluntari care să stea 8 luni închişi într-un laborator din Rusia

Atunci când oamenii se vor întoarce pe Lună şi vor porni spre Marte, vor trebui să fie pregătiţi pentru petrecerea unor perioade lungi de timp în spaţiu.

Dacă Luna este principalul obiectiv pentru viitorul apropiat, în cadrul programului spaţial Artemis al NASA, cel mai ambiţios obiectiv al Agenţiei spaţiale americane rămâne trimiterea unui prim echipaj uman pe Marte. Călătoriile spaţiale lungi, aşa cum va fi cea de aproximativ 8 luni spre Marte, nu vor fi uşoare. Astfel de misiuni ridică provocări majore, atât de ordin fizic cât şi psihic pentru astronauţi, care nu trebuie doar să supravieţuiască ci şi să desfăşoare experimente ştiinţifice importante.

În experimentul organizat de NASA şi de Agenţia spaţială rusă, Roskosmos, care continuă un studiu desfăşurat în condiţii de izolare timp de 4 luni în 2019, un echipaj va rămâne izolat timp de 8 luni într-un laborator al Institutului rus pentru cercetări biomedicale, aflat la Moscova. Acest habitat dedicat experimentelor în izolare a fost folosit şi în 2011 pentru două simulări ale unor misiuni spre Marte, denumite Mars500. În aceste simulări, echipajele au petrecut 520 de zile şi respectiv 105 zile în izolare.

Participanţii la noul experiment vor trebui să rămână timp de 8 luni în izolare într-un habitat care va avea "aspecte de mediu similare celor cu care specialiştii se aşteaptă să se confrunte astronauţii în viitoarele misiuni spre Marte". Cei selectaţi îşi vor petrece cele 8 luni în izolare şi lucrând la o serie de experimente ştiinţifice.

Echipajul acestei simulări îi va ajuta pe cercetătorii de la NASA să înţeleagă cât mai bine efectele psihologice şi fiziologice ale izolării.

Pentru acest experiment, NASA caută cetăţeni americani "puternic motivaţi", cu vârsta între 30 şi 55 de ani. De preferat, candidaţii trebuie să vorbească cursiv atât engleza cât şi rusa şi să aibă cel puţin un master, dacă nu un doctorat în domeniul ştiinţelor, să fie absolvenţi de medicină sau să aibă pregătire militară.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *