Moldova

Nicolae Andronic: „Bacalu este omul lui Lucinschi. Din frica de anticipate ar putea să apară şi un alt candidat”

– Deoarece este o persoană necunoscută. Ea a trecut foarte repede prin istoria RM în calitate de viceguvernator al BNM şi nimeni nu poate spune prin ce s-a evidenţiat în acea perioadă. În condiţiile în care preşedintele RM reprezintă ţara în relaţiile externe, este foarte important cine va conduce ţara în următorii patru ani.

– Unii susţin că alegerea preşedintelui nu va schimba cu nimic situaţia din ţară. Dumneavoastră ce credeţi?

– Cu siguranţă. Chiar dacă preşedintele va fi ales, fie şi dna Bacalu, când oamenii se vor trezi din această mahmureală, vor realiza că nu s-au mărit pensiile sau salariile, că, de fapt, nimic nu s-a schimbat. De alegerea preşedintelui va depinde doar dacă va mai rămâne AIE la putere.

– Ar exista totuşi vreun argument în favoarea candidaturii Veronicăi Bacalu, cum ar fi experienţa ei internaţională la FMI?

– Nu. Un exemplu bun este ex-premierul Ion Sturza, care nu a fost înaintat la această funcţie deoarece el nu poate să tacă. Şi acum el s-a pronunţat asupra candidaturii Bacalu, a declarat chiar că aceasta ar fi basarabeancă, cuvânt interzis în timpul guvernării sale. În plus, Bacalu a fost responsabilă în ultimii ani de Uzbekistan şi Turkmenistan, ţări care nu au legătură cu FMI, şi nu poţi să spui că este un specialist atât de bun care poate lua decizii la nivel macro- şi microeconomic. Deşi, un preşedinte nici nu trebuie să fie un bun specialist, preşedintele trebuie să fie un fel de mediator între popor şi guvernare. Însă actuala guvernare se teme că se poate pune problema într-o zi să fie demis fie Filat, fie altcineva…

– Care ar fi riscul pentru Mihai Ghimpu dacă ar accepta această candidatură?

– Nu sunt avocatul lui, chiar l-am criticat de mai multe ori pentru nivelul său de cultură şi gândire. Dar în acest moment, Ghimpu a înţeles un lucru: în cazul în care va fi ales preşedintele, Bacalu sau altcineva, se va „reformata” Alianţa. Unii comunişti ar putea părăsi rândurile PCRM şi s-ar putea alătura lui Igor Dodon. Şi atunci, este inevitabil faptul că Ghimpu nu va mai fi de folos actualei Alianţe şi oricum va rămâne în opoziţie. În acest context, Ghimpu începe să se gândească la alegători. Nu văd cum ar putea vota pur şi simplu un candidat despre care nu ştie în ce măsură va respecta programul liberalilor sau al Alianţei. În această situaţie, Ghimpu trebuie să se poziţioneze foarte clar faţă de alegătorii săi pentru a mai putea ieşi vreodată la alegeri. Să nu se întâmple ca în cazul lui Iurie Roşca, că şi-a folosit electoratul pentru a ajunge la putere.

Totuşi, cea mai importantă problemă a actualei guvernări este ce se va alege din această Alianţă după terminarea mandatului, când PL ar putea avea un electorat din ce în ce mai puternic.

– Aţi declarat că Bacalu ar fi, de fapt, candidatura ex-preşedintelui Petru Lucinschi. Ce vă face să credeţi acest lucru?

– Declaraţiile anterioare despre Bacalu ale dlui Lucinschi demonstrează că influenţa acestuia este destul de mare. Este foarte stranie declaraţia juniorului Lucinschi care spune în TIMPUL că unii văd mâna lui Lucinschi în tot ce se întâmplă în RM. Nu văd mâna lui Lucinschi în faptul că în această noapte a fost frig, dar în jocurile de culise – da. Îl invit pe Chiril Lucinschi să ridice arhivele de la TV7, să vadă felicitarea de anul trecut a lui Vlad Filat pentru Petru Lucinschi, când îi spune că „noi mai avem cu dl Lucinschi să punem ţara la cale, trebuie să ne întâlnim a doua zi”. Pentru mine, ca politician vechi, această frază înseamnă foarte mult.

– A ajuns Veronica Bacalu la funcţia de viceguvernator cu susţinerea lui Petru Lucinschi?

– Sigur. Talmaci aproape că nu comunica deloc cu guvernarea de atunci. Când l-am întrebat de ce a tipărit moneda jubiliară înainte de aprobarea acesteia în Parlament, s-a supărat. A evitat controlul Parlamentului, nici rezerva de stat nu se ştia în ce bancă se află. Bacalu nu putea fi numită acolo fără ştirea lui Lucinschi. Legătura pe care o are Lucinschi cu Rusia ne face să analizăm candidatura Bacalu din mai multe puncte de vedere.

– De ce credeţi că PD a acceptat o candidatură propusă de PLDM?

– PD a acceptat această candidatură, deoarece şi Marian Lupu o cunoaşte pe Bacalu de pe vremea când lucra la Ministerul Economiei, dar şi pentru că sunt stresaţi de revenirea PCRM la putere. Acum sunt în stare să voteze orice candidatură care nu le-ar face nicio surpriză.

– Până la urmă, credeţi că se va alege preşedintele în această primăvară?

– Ei sunt obligaţi să aleagă preşedintele, frica de anticipate este atât de mare încât ar putea să se identifice şi un alt candidat. În Ţările Baltice a fost o situaţie similară, când s-au adus oameni la funcţii înalte din afară, dar aceştia erau oameni care s-au remarcat prin ceva. Încă nu este târziu ca preşedintele să fie ales fără nişte promisiuni exagerate pentru Igor Dodon şi fără constrângerea PL-ului. Altfel, Alianţa se va destrăma. Dodon va face mereu declaraţii contrar doctrinei ideologice a PL, după cum se spunea într-un cântec: „Lenin a murit, dar cauza lui a rămas”. Mai bine rămânea Lenin, şi murea cauza.
 
Nicolae Andronic este preşedintele Partidului Popular Republican (PPR), fost prim-vicepremier în guvernul Sturza.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *