Politică

Nu scapa de dosar penal

Tranzactiile lui Oleg Voronin, cercetate ca spalare de bani

Numele fiului ex-presedintelui RM, Vladimir Voronin, va figura intr-un dosar penal. Centrul Anticoruptie a anuntat ieri ca pana la finele zilei procurorii anticoruptie urmau sa porneasca urmarirea penala pe faptul spalarii de bani in baza materialelor acumulate in privinta lui Oleg Voronin. Ofiterul de presa al CCCEC, Angela Starinschi, a precizat pentru TIMPUL ca, deocamdata, nu a fost stabilita calitatea procesuala a lui Oleg Voronin.

Voronin Jr. a dat luni explicatii, mai bine de o ora, in fata ofiterilor anticoruptie referitor la sursele de alimentare a cardului bancar cu care a platit in 2008-2009, in afara RM, marfuri si servicii in valoare de 67 mln. de lei, mult peste veniturile declarate de el la Fisc. CCCEC s-a autosesizat in urma unor investigatii publicate de TIMPUL in decembrie 2009, care arata ca, in mai putin de 16 luni, Oleg Voronin a achitat in magazine, hoteluri si alte localuri de lux de peste hotare marfuri si servicii de aproape 8 mln. USD, iar rulajul total al tranzactiilor sale cu cardul bancar a fost de aproape 190 mln. lei. Drept suport pentru aceste dezvaluiri au servit descifrarile de pe cardurile bancare ale lui Oleg Voronin, in a caror posesie a intrat TIMPUL.
Invocand secretul anchetei, Oleg Voronin a refuzat sa spuna presei ce a declarat ofiterilor anticoruptie.

Desi a spus ca cele publicate de noi nu sunt adevarate, el a replicat ca va intreba Procuratura Generala de unde au ajuns in TIMPUL informatii care constituie secret bancar. Rugat sa precizeze ce cheltuieli si venituri a avut in perioada mentionata, Voronin Jr. a spus ca nu tine minte, lasand sa se inteleaga ca toate au fost legale. El a negat ca ar controla cele mai profitabile afaceri din RM, asa cum s-a vehiculat in presa, afirmand ca este actionar doar la „Fincombank”.
La fel ca si tatal sau, Oleg Voronin sustine ca anchetarea sa este o razbunare a actualei guvernari: „Daca numele meu era Patrunjel, nu eram la CCCEC”.

Conform Codului Penal (art.243), infractiunile de spalare de bani in proportii deosebit de mari sunt pedepsite cu inchisoare pe un termen de pana la zece ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *