Opinii și Editoriale

Oare mortii au drept la vot?

Locuiesc in Canada, dar urmaresc cu atentie tot ce se intampla acasa in ultimele zile. Vreau sa spun ca o parte de vina o poarta si observatorii OSCE, care nu si-au facut datoria, fapt confirmat si de europarlamentara Emma Nicholson. Nu zic ca OSCE trebuie ignorat, dar cred ca cel mai important lucru acum e sa fie sesizata ONU.

Oare nu a aderat RM la Declaratia Universala a Drepturilor Omului? Trageti cu ochiul la articolele 13, 19, 21. Articolul 13 spune: „(1) Oricine are dreptul la libera miscare in interiorul tarii sale; (2) Oricine are dreptul sa paraseasca orice tara, inclusiv tara sa, si sa revina in orice moment in tara sa”. Oare blocarea Chisinaului, la indicatia lui Voronin, ingradirea capitalei de restul tarii si impiedicarea celor din sate sa vina la Chisinau nu contrazice articolul 13(1)? Oare interzicerea, impusa studentilor basarabeni din Iasi, de a reveni in Moldova nu este o incalcare a articolului 13(2)? Articolul 19 prevede: „Oricine are dreptul la libertatea de exprimare si opinie; acest drept include libertatea de opinie fara de interferente si cautarea si obtinerea informatiei si ideilor prin orice mijloc de comunicare si indiferent de frontiere”. Oare monopolizarea Televiziunii Nationale de catre comunisti, refuzul de a acorda Opozitiei accesul la televiziune, dezinformarea populatiei rurale prin difuzarea emisiunilor de divertisment in timp ce capitala se rascula impotriva comunistilor etc. nu sunt incalcari ale articolului 19?

Articolul 21 prevede: „(1) Oricine are dreptul sa participe la conducerea tarii sale, direct, sau prin reprezentanti alesi in mod liber; (3) Dorinta oamenilor trebuie sa fie baza autoritatii guvernului; aceasta dorinta trebuie sa fie exprimata prin intermediul alegerilor periodice si adevarate…”. Au fost comunistii alesi in mod liber? Oare mortii au drept la vot? Sau unele persoane au dreptul la vot multiplu?

Andra Popescu,
Canada

Acesta-i cuvantul de multumire?

Ascultand mesajul televizat al presedintelui Vladimir Voronin, din 8 aprilie a.c., corpul profesoral al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orasul Cimislia a ramas adanc indignat de aberatiile la adresa cadrelor didactice din republica – precum ca profesorii violeaza copiii, se ocupa cu betiile, furturile „si ce dracu’ numai nu fac”. La adresarea retorica a dumnealui: „Ce fel de profesori sunt in scolile republicii?”, ii putem raspunde ca, in scolile rurale, profesorii lucreaza cu dragoste fata de copii si profesie. Lucreaza multi pensionari, care au o pensie mizera, sub cosul minim de existenta, ce nu le poate garanta acel trai decent la care au visat. Profesorii au un salariu la fel de mizer, dar muncesc cu abnegatie spre binele copiilor si nu parasesc scoala pentru a pleca la munci grele si negre peste hotare. Si acesta-i cuvantul de multumire al presedintelui pentru munca noastra?

In numele corpului profesoral,
Parascovia Colta,

directoarea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”


 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *