Externe

Olaf Scholz e mințit de consilieri? Cancelarul Germaniei crede că rușii n-au „treabă” cu războiul pornit de Putin

Țările nordice și Germania au dat semne de divizare luni, la Oslo, în legătură cu limitarea vizelor turistice acordate rușilor, ca reacție la invazia din Ucraina. Măsura, susținută de Helsinki, întâmpină rezistență la Berlin, potrivit Le Monde.

„Rușii obișnuiți nu au început războiul, dar, în același timp, trebuie să înțelegem că ei susțin războiul”, a declarat premierul finlandez Sanna Marin după o întâlnire între șefii de guvern nordic și german. „Nu este corect ca cetățenii ruși să poată intra în Europa, în spațiul Schengen, să fie turiști (…) în timp ce Rusia ucide oameni în Ucraina”, a declarat ea într-o conferință de presă comună.

Ministerul finlandez de externe a prezentat la începutul lunii august un plan de limitare a vizelor turistice pentru rușii care doresc să viziteze țara, iar Helsinki ar dori o decizie la nivelul UE. De la interzicerea zborurilor din Rusia către UE, tot mai mulți turiști ruși călătoresc în țara nordică, care are o graniță lungă cu Rusia, pentru a tranzita către alte state europene.

Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat rezervele cu privire la această măsură. „A fost o decizie importantă din partea noastră să impunem sancțiuni împotriva celor care sunt responsabili pentru război, împotriva multor oligarhi și a celor care beneficiază financiar și economic de pe urma regimului [președintelui rus] Putin”, a spus el. „Vom continua să facem acest lucru, dar cred că acesta nu este războiul poporului rus, ci al lui Putin”, a spus el.

În opinia sa, limitarea vizelor turistice ar penaliza, de asemenea, „toți oamenii care fug din Rusia pentru că nu sunt de acord cu regimul rus”. „Toate deciziile pe care le luăm nu ar trebui să le îngreuneze alegerea libertății și să plece din țară pentru a scăpa de regimul și dictatura din Rusia”, a susținut el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Olaf Scholz este, precum colegul sau de partid Gerhard Schröder si multi alti politicieni nemti, dar si o parte a poporului de rand, mai ales in est, doar o tarfa a rusilor. Pe langa interesele economice (gaz ieftin pentru industria atotputernica), mai trebuie sa menajeze si milioanele de alegatori rusi, care de decenii intregi invadeaza Germania sub pseudonimul “germani din Rusia”, Russlanddeutsche. Cred ca in Europa, inafara de RM, Germania e cea mai rusificata tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *