Externe

Opinie. „Trebuie să renunțăm la CSI, trebuie să renunțăm la această neutralitate„

„Partea ucraineană demult a așteptat această vizită, dar noi ne-am acoperit cu neutralitatea și cu alte probleme precum că Rusia ne va tăia gazul. Ucrainenii și-au tot manifestat nemulțumirea față de Republica Moldova, față de frica și lașitatea de care a dat dovadă guvernarea de la Chișinău. Sperăm că odată cu obținerea statutului de candidat la aderare se va schimba și retorica de la Chișinău, se va prinde la curaj, acum noi trebuie să fim la unison cu țările Uniunii Europene, trebuie să renunțăm și la această neutralitate idioată, trebuie să renunțăm la CSI. Noi am obținut acest statut datorită Ucrainei, dacă Ucraina nu rezista, nu am fi fost noi astăzi candidați la aderare”, a declarat ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru.

Ca să nu spunem că suntem lași și fricoși, spunem că suntem neutri

Sper să fim în rând cu țările UE care acordă ajutor semnificativ. Sigur, noi nu avem bani și armament pentru Ucraina, dar avem coridoare de tranzit. Ca să nu spunem că suntem lași și fricoși, spunem că suntem neutri. Sper că această retorică ține de trecut”, a spus Anatol Șalaru în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Noi credem că există riscuri, însă la moment, ele sunt de intensitate scăzută, pentru că forțele armate ale Federației Ruse sunt preocupate de regiunea de est, Donbass. Noi analizăm aspectele de logistică și ele ne determină să catalogăm acest risc drept unul scăzut. Dacă va fi lovită regiunea Odessa și Nicolaev, putem să ne așteptăm la un val de refugiați de până la jumătate de milion. Dacă ne referim la componenta militară, nu este vorba de înarmare. Noi nu ne înarmăm, noi modernizăm.

Avem echipamente de tip sovietic, produse în anii 60-70, ele sunt specifice strategiilor din secolul XX, dar planul de modernizarea a Armatei Naționale prevede până în anul 2030 reechiparea armatei”, a spus secretarul de stat din cadrul Ministerului Apărării, Valeriu Mija.

Potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale de la izbucnirea războiului din Ucraina, 475 mii de refugiați au intrat în Republica Moldova și circa 75 mii se află în continuare în țara noastră.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *