Economie

Pâinea s-ar putea scumpi cu circa 15%. Producătorii se plâng că suportă pierderi

Tot mai mulți producători spun că activează în pierdere din cauza scumpirii materiei prime, dar și a resurselor energetice. Oficiali din cadrul Ministerului Agriculturii recunosc că o majorare a costurilor la produsele de panificație este inevitabilă, dar insistă, totuși, asupra menținerii prețurilor vechi, în special pentru pâinea socială, destinată păturilor vulnerabile ale populației.

Producătorii de pâine de la Chişinău susţin că activează în pierdere de când s-au majorat tarifele la sursele energetice şi spun că o scumpire a produselor de panificaţie cu 12-15 % este inevitabilă. După cum a declarat pentru Radio Chișinău directorul economic al combinatului de panificaţie „Franzeluţa”, Angela Şeremet, pentru ca să nu falimenteze în următorii ani şi să-şi acopere costurile de producţie, întreprinderea trebuie să ajusteze preţurile.

„S-au majorat costurile la producerea pâinii, în special din cauza majorării preţului făinii. S-au majorat şi tarifele la sursele de energie, ceea ce a dus la majorarea costurilor de producere. Majorarea tarifelor la energie a dus şi la majorarea preţurilor la materia primă, cum ar fi uleiul, drojdiile, majorarea costurilor de împachetare. La ”Franzeluţa” nu s-au majorat preţurile la produsele de panificaţie de ani buni, ceea ce face ca compania să activeze în pierdere”, a declarat Angela Șeremet.

Și fermierii spun că prețurile la pâine ar putea să crească, motivând cu scumpirea materiei prime, în special a grâului alimentar, afectat de lipsa precipitațiilor în raioanele din nordul țării și de gerurile din ianuarie.

„Temperaturile scăzute din ianuarie și lipsa unui strat gros de zăpadă care ar proteja semănăturile, vor afecta grâul. La nord nu a nins deloc, nu e destulă umiditate pentru semănăturile de toamnă, acestea sunt dezgolite. Gerurile de până la minus 20 de grade de la începutul lui ianuarie au afectat semănăturile, care, fără zăpadă rezistă doar până la minus 17 grade. Va fi și mai frig”, a declarat Vasile Odobescu, șef de gospodărie țărănească din raionul Ocnița.

Și Mihai Suvac, şef de direcţie în cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, a recunoscut că ”Franzeluța” activează în pierdere, menționând totodată că pâinea este un produs strategic, iar o majorare a prețului acesteia va afecta în special păturile vulnerabile. Totodată, Mihai Suvac a menționat că chiar dacă recolta de grâu din anul trecut este cu 15 % mai mică decât în 2014, Republica Moldova nu va înregistra un deficit de materie primă.

„La orice produs este nevoie de rentabilitate. Astfel, în cazul în care produci, spre exemplu, pâine la utilaje vechi, care consumă multă energie, suferi pierderi, respectiv ai nevoie de reutilare. Dar cum să faci această reutilare dacă nu ai venit de la producere? Companiile de panificaţie sunt între ciocan şi nicovală, ele acum sunt pe linia de plutire, dar nu ştiu cât va dura aceasta. Recolta de grâu în 2015 este cu 15 % mai mică însă în ţară mai sunt 520 de mii de tone, iar necesitatea pentru a asigura consumul intern este de circa 350 de mii de tone. Din acest punct de vedere, ţara este asigurată”, a precizat Mihai Suvac.

Producătorii spun că sunt nevoiți să vândă pâinea la prețuri ce variază între 3 și 5 lei, în timp ce costurile de producere a acesteia se ridică la circa 6 lei pentru o unitate.

sursa. radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *