(PARLAMENT) Socialista Marina Radvan, protagonista unor poze indecente publicate pe Internet, face parte din comisia pentru cultură

(UPDATE 16.40) Deputatul democrat Dumitru Diacov a propus forului legislativ să creeze o comisie care ar conlucra cu aşa-numitul soviet suprem de la Tiraspol. Deputatul şi-a argumentat propunerea cu faptul că de mulţi ani nu există o astfel de platformă, transmite IPN.
Dumitru Diacov a menţionat că reglementarea transnistreană este un subiect la fel de actual şi e cazul ca legislativul să facă de la bun început un pas spre a crea o platformă de comunicare.
Drept replică, liderul liberalilor Mihai Ghimpu a spus că o astfel de comisie ar însemna de facto recunoaşterea independenţei regiunii secesioniste, deoarece forul legislativ nu poate avea comisie de conlucrare la nivel local. Mihai Ghimpu spune că trebuie să existe comunicare cu Tiraspolul, dar aceasta să nu aibă loc la nivel parlamentar.
(UPDATE 14.45) Socialista Marina Radvan, care a fost eroina unui scandal în presă, după ce au fost publicate poze indecente în care apărea aceasta, este, de-acum încolo, membră a Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Coleg în comisie îi va fi și luptătorul democrat Constantin Țuțu.
Tânăra în vârstă de 23 ani se afla pe locul 16 în lista electorală a PSRM. Potrivit declaraţiei de avere, socialistă, actriţa de profesie, nu a avut niciun venit în ultimul an şi deţine o treime dintr-un apartament. Însă Marina Rădvan a devenit cunoscută opiniei publice din Republica Moldova după ce, pe reţelele de socializare online, au fost publicate câteva poze în care apare în ipostaze mai puţin decente.
După ce în Parlamentul trecut a condus comisia pentru cultură, liberal-democratul Chiril Lucinschi va fi membru în Comisia pentru economie, buget și finanțe. Democratul Vlad Plahotniuc va „face legea” în cadrul Comisiei juridice, pentru numiri și imunități.
Totodată, olimpicul Nicolae Juravschi, deputat liberal-democrat, va face parte din Comisia pentru agricultură și industrie alimentară, iar socialistul Bogdan Țârdea – din cea pentru politică externă și integrare europeană.
Iurie Leancă este, potrivit deciziei de astăzi a Parlamentului, membru al Comisiei pentru economie, buget și finanțe, Natalia Gherman – secretarul Comisiei pentru politică externă și integrare europeană, iar Maia Sandu – membră a Comisiei pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Menționăm că Iurie Leancă este candidatul PLDM la funcția de premier, iar Natalia Gherman și Maia Sandu își vor păstra, cel mai probabil, funcțiile de miniștri, titrează ziarulnational.md.
(UPDATE 13.20) Deputații au stabilit astăzi numărul comisiilor permanente ale Parlamentului și au decis câte comisii vor fi conduse de fiecare fracțiune. Astfel, Parlamentul de legislatura a XX-a va avea 9 comisii permanente, dintre care două vor fi conduse de socialiști, două de liberal-democrați, două de comuniști și două de democrați.
Liberalii vor conduce o singură comisie parlamentară, titrează realitatea.md.Totuși, în aceste comisii permanente se vor regăsi și membri din celelalte fracțiuni, indiferent cine este ales președinte al acesteia. Așadar, iată cum se vor numi și cărei fracțiuni vor reveni fiecare comisie permanentă a Parlamentului:
Comisia juridică, numiri și imunități – PD
Comisia politică externă – PD
Comisia cultură, educație, tineret, sport și mass-media – PLDM
Comisia economie, buget și finanțe – PLDM
Comisia agricultură și industrie alimentară – PSRM
Comisia administrare publică, dezvoltare regională, mediu și schombări climatice – PCRM
Comisia drepturile omului și relații interetnice – PSRM
Comisia protecție socială, sănătate și familie – PCRM
Comisia securitate națională, apărare și ordine publică – PL
(Știre inițială) Pentru că liberalii nu și-au desemnat, la ședința trecută, un reprezentant în Biroul permanent, deputatul PL Valeriu Munteanu a solicitat o pauză de 30 de minute ca să facă, împreună cu colegii, cunoștință cu deciziile luate la ședința de dimineață.
După ce le-a amintit că trebuie să-și delege un reprezentant la Biroul permanent, Andrian Candu le-a satisfăcut solicitarea liberalilor.
Parlamentul se reunește astăzi din nou pentru a alege comisiile parlamentare. În această legislatură, vor fi numai nouă comisii, pentru că cea pentru administraţie publică şi dezvoltare regională va fi comasată cu Comisia pentru ecologie, așa cum a fost până în 2009, informează Unimedia.
Potrivit acordului de guvernare între PLDM și Partidul Democrat, cele două partide și-au împărțit conducerile mai multor comisii parlamentare: PLDM va conduce Comisiile de economie și pe cea de cultură, PD va avea Comisia juridică și pe cea de politică externă.
sursa: timpul.md