Actualitate

Parteneriatul dintre Republica Moldova și Carolina de Nord este considerat drept unul dintre cele mai DE SUCCES din SUA

Agenda de lucru a oficialei de la Chişinău a inclus o serie de întrevederi de nivel înalt cu Guvernatorul Carolinei de Nord Roy Cooper, Secretarul de Stat Elaine Marshall, Garda Națională a Carolinei de Nord, precum și discuții la Federația Evreiească din oraşul Greensboro, reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic din Carolina de Nord.

În cadrul întrevederii cu Guvernatorul Roy Cooper a fost reiterată, de comun acord, importanța parteneriatului privilegiat dintre Republica Moldova și Carolina de Nord. Oficialul american a asigurat susținerea sa univocă pentru extinderea Memorandumului de cooperare între Republica Moldova și Carolina de Nord.

Secretarul de Stat Elaine Marshall a apreciat realizările parteneriatului în domeniul apărării și al securităţii, în sfera socială, educație, medicină, agricultură, ș.a. Marshall a remarcat că modelul existent de parteneriat între Republica Moldova și Carolina de Nord este considerat drept unul dintre cele mai de succes din SUA.

În cadrul întrevederii s-a convenit asupra oportunităților de dezvoltare a parteneriatului și acțiunilor ulterioare, inclusiv organizarea la Chișinău a următoarei reuniuni a Comitetului Bilateral de cooperare Republica Moldova – Carolina de Nord, delegația americană urmând să fie condusă de către Secretarul de Stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall.

În timpul discuțiilor cu reprezentanții Gărzii Naţionale a Carolinei de Nord, a fost efectuată o trecere în revistă a cooperării dintre state pe dimensiunea apărării şi au fost discutate modalități de intensificare a parteneriatului dintre armata Republicii Moldova şi Garda Națională.

Ambasadorul RM a apreciat contribuţia SUA la reformarea sectorului de apărare din ţara noastră, inclusiv la pregătirea militarilor în instituţiile specializate de învăţământ din SUA, dotarea cu echipament, precum şi activităţi şi exerciții desfășurate în comun.

Ambasadorul Republicii Moldova în SUA a avut întrevederi cu mai mulți reprezentanți ai mediului academic din cadrul celor mai presitigioase Universități din Statul Carolina de Nord. În cadrul discuțiilor, părțile au remarcat cu satisfacție rezultatele importante înregistrate pe dimensiunea educației și profesionalizării în farmaceutică, stomatologie, medicină, precum și parteneriatele existente la nivel de biblioteci.

De asemenea, au fost identificate noi oportunități de cooperare reciproc avantajoase pentru ambele popoare.

În cadrul tuturor întrevederilor cu înalți oficiali americani din Carolina de Nord, a fost reconfirmată importanța continuării bunelor relaţii de cooperare, precum şi interesul reciproc de consolidare a parteneriatului dintre ţara noastră şi statul Carolina de Nord.

https://www.publika.md/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *