Timpul Local

Pelinia, nume de legendă

Mai mulţi invitaţi au sosit de la Chişinău cu un autocar pus la dispoziţie tot de un pelinian – Ion Postolachi. Printre oaspeţi au fost şi personalităţi pentru care Pelinia e satul de baştină, în frunte cu Ion Nicoară, vicepreşedintele raionului Drochia, şi Petru Ababii, şeful Direcţiei raionale de cultură. „Sărbătoarea cărţii satului” a avut loc în Casa de cultură, împodobită cu covoare ţesute de meşteriţe iscusite, iar pe podele – cu cimbrişor şi corovatic.

Nu cunosc numărul de monografii ale satelor apărute în ultimul timp, dar ştiu că există mulţi entuziaşti care, cu bani proprii, fac acest lucru. Fiecare sat, prin trecutul său, înscrie pagini memorabile în istoria noastră. Autoarea cărţii lansate a cercetat multe surse, a discutat cu localnicii, care au fost şi rămân bogăţia unui sat. Raia Rogac îşi prezintă cu multă dragoste consătenii, încadrând între coperte şi o serie de interviuri. În prefaţa cărţii, scriitorul Iurie Colesnic subliniază gândul că atare cărţi se scriu greu, cu trudă şi migală. Monografia unei localităţi este una din cărămizile care fac istoria ţării, spune el şi mai menţionează că asemenea lucrări sunt elaborate de către echipe de cercetători, amintind în context de cercetarea despre satul Cornova, efectuată sub conducerea academicianului Dimitrie Gusti. În 1990, echipa economistului Ovidiu Bădină a venit în acelaşi sat şi a completat cercetările. Dar nu toate satele au asemenea noroc… Manifestarea a fost binecuvântată de preotul Valeriu Gangan de la biserica din localitate, care i-a îndemnat pe creştini la fapte frumoase, pentru că acestea rămân în timp, precum se vede şi în cartea „Pelinia – nume de legendă”. Vorbitorii şi-au exprimat bucuria pentru această apariţie editorială pe care sătenii o aşteptau de mult. Căci, în diferite perioade, mulţi au vrut să facă o carte a satului, dar s-au împotmolit…

Pelinia este un sat modern, cu gospodării frumoase, iar după ploile dătătoare de viaţă grădinile şi livezile ei păreau de rai. „La noi, pământul este foarte roditor, orice ai sădi răsare, dacă o faci cu dragoste”, mi-a spus o femeie. Satul are două cimitire, ambele întreţinute în condiţii foarte bune, or, acestea sunt condica de rezistenţă a memoriei faţă de cei plecaţi în lumea celor drepţi.

Publicista Raia Rogac a scris această carte despre satul său din dragoste şi recunoştinţă, căci toate încep de la rădăcini, de la pragul casei părinteşti. Iar despre Pelenia se pot scrie mai multe volume – gând exprimat şi de vorbitori. S-au făcut sugestii pentru o nouă ediţie, mai completă. Primarul Gheorghe Bagrin i-a mulţumit autoarei că a avut curajul să facă o „minune pentru satul nostru”.

Autoarea le-a amintit consătenilor că-i fiică de fântânar, iar un fântânar sapă mult până găseşte vâna de apă care dă naştere izvorului. Ea a „săpat” în arhive, în documente, în mărturisiri, ca să potolească setea unui sat de a-şi cunoaşte istoria. Este o carte minunată, cu o ţinută poligrafică superbă, tipărită pe hârtie de calitate, sponsorizată de pelinianul Nicolae Postolachi. Autoarea a mulţumit gazdelor pentru primirea cordială, dar şi celor care au ajutat-o să editeze monografia.

Oaspeţii de la Chişinău au făcut donaţii de carte, reviste şi ziare pentru bibliotecile din sat, iar Ion Dascăl, conducătorul ansamblului „Mugurel”, reprezentant al unei cunoscute dinastii de muzicieni din sat, a oferit o colecţie de discuri şi casete cu înregistrări ale formaţiei sale. Atmosfera de sărbătoare a continuat cu un bogat program artistic. Cei re-veniţi acasă s-au convins că ştafeta este preluată cu succes de tinerele talente, urmând ca galeria personalităţilor peliniene să se lărgească.

Ludmila Bulat

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *