Istorie

Personalitatea zilei. Lewis Milestone – basarabeanul care a luat Oscarul

Se zice ca ”era un răsfăţat al familiei, iar în scurt timp tînărul Lev sparge una din farmaciile din Chişinău, aflată pe str. Aleksandrovskaia, colţ cu strada Armeană, pe locul unde astăzi se află magazinul Franzeluţa” (Colescnic, Iurie. Basarabia Necunoscută. – Chişinău, 2007). 

Între timp, familia Milştein s-a mutat cu traiul în Odessa, de unde ulterior, tînărul Lev a mers în Belgia și Germania să-și facă studiile în inginerie. La vîrsta de 19 ani cu doar 6 dolari în buzunar, Lev Milştein se hotărăște să meargă în Statele Unite. Aici, după câteva încercări nereuşite de a-și găsi un serviciu, decide să se angajeze în Army Signal Corps, unde montează mai multe filme de scurt metraj cu caracter educaţional pentru soldaţi. După Primul Război Mondial, Lewis Milestone merge la Hollywood unde îl întîlnește pe William A. Seiter de la Ince Studios. Acesta îl ajută mult în ascensiunea sa de mai departe în domeniul filmografic și lasă o amprentă esențială în stilul, pe care Milestone l-a folosit în regia filmelor sale.

În 1925, Lewis Milestone debutează în calitate de regizor cu pelicula Seven Sinners, iar doi ani mai târziu câștigă primul Premiu Oscar cu filmul Two Arabian Knights (Doi cavaleri arabi)(1927). Cel de-al doilea Premiu Oscar, Lewis Milestone îl ia cu filmul All Quiet on the Western Front (Nimic nou pe frontul de vest) (1930).  

Milestone a fost o persoană cu un simţ al umorului ieşit din tipare. O dovadă este „celebra-i expresie pe care a rostit-o în faţa fostului său diriginte de clasă Nicolae Popovschi, pe care l-a vizitat în 1938 la Chișinău. „Numai dumneata, domnule profesor, ai înţeles că menirea mea nu a fost să fiu un tocilar conştiincios care îşi roade turul pantalonilor de băncile şcolii”(Colescnic, Iurie. Basarabia Necunoscută. – Chişinău, 2007).

Sursa: Tanchiștii invizibili

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *