(PRESA GERMANĂ) Moscova și Estul Sălbatic

La început, Moscova a blocat o rezoluţie care cerea o investigaţie privind atacul cu gaze din Siria, anchetă care, de altfel, a fost cerută şi de Rusia anterior. Apoi, nu a admis o altă rezoluţie împotriva Coreei de Nord, care cerea să se pună capăt testelor cu rachete. Chiar şi China, vechiul protector al regimului lui Kim Jong-un, era dispusă să sprijine rezoluţia.
Desigur, ”Moscova nu nutreşte faţă de Kim sau Bashar al-Assad sentimente deosebit de calde, iar guvernul rus este conştient de pericolul care vine de la un vecin imprevizibil, înarmat cu o bombă nucleară“. Mai ales că, la doar 130 de kilometri de Coreea de Nord se află capitală Orientului Îndepărtat rusesc – Vladivostok.
Şi, de aceea, Moscova este interesată de o rezolvare. Dar ea are nevoie doar de o rezolvare în care Puţin să stea la masă negocierilor cu băieţii cei mari, subliniază publicaţia. Preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul sau de externe au subliniat în mod repetat că aşa s-a întâmplat şi în timpul discuţiilor în format de şase ţări la care, cu toate acestea, nu s-a reuşit oprirea programului nuclear al Coreei de Nord, şi care au fost întrerupte în 2009. Din acest motiv, Washingtonul în niciun caz nu mai vrea să se întoarcă la acest format.
Strategii pro-Kremlin vorbesc deseori că Rusia, din ”jucător european secundar trebuie să devină o forţă centrală pe continentul eurasiatic”. Că urmare, după începerea conflictului din Ucraina, Moscova s-a întors ostentativ cu spatele la Occident şi cu faţă spre est. ”În Rusia, au început să spună că relaţiile cu China au atins cel mai înalt punct. Mai mult decât atât, atunci când NATO a decis dislocarea a 4.000 de soldaţi în Europa de Est, Moscova a scâncit, iar când China a desfăşurat rachetele la graniţa cu Rusia, a tăcut cu umilinţă” – continuă ziarul.
Dar, reorientarea spre est a eşuat, şi Rusia aşa şi nu a mai reuşit să devină în Asia o ţară cu greutate.
Strategii ruşi au visat că Rusia şi China îşi vor uni eforturilor. Prima are o vastă experienţă de superputere, dar în PREZENT suferă din cauza problemelor economice, în timp ce cea de-a două a devenit una dintre cele mai mari puteri economice din lume.
”Dar s-a dovedit că Rusia nu este singurul partener care doreşte să câştige bunăvoinţa Chinei. SUA se pare că sunt mult mai atractive. Puţin în mod clar a urmărit cu nemulţumire vizită lui Xi Jinping la reşedinţa lui Donald Trump, când americanii şi chinezii s-au înţeles cu privire la ordinea din Pacificul de Sud. Iar atunci când, la deşert, Trump a lansat rachete de croazieră împotriva aliatului lui Puţtn – Assad, Xi nu a spus nimic”- a conchis ziarul german.
sursa: paginaderusia.ro