Președintele executiv al Asociației Investitorilor din România în R. Moldova: Am reușit să creăm peste 8000 de locuri de muncă
Președintele executiv al Asociației Investitorilor din România (AIR) în R. Moldova, Dan Nuțiu, a afirmat în cadrul unui interviu acordat DESCHIDE.MD că cele 30 de companii membre ale Asociației au creat peste 8000 de locuri de muncă și că se află printre angajatorii de top din R. Moldova. Totodată, în interviu, Dan Nuțiu s-a referit la avantajele și dezavantajele climatului investițional din stânga Prutului, conlucrarea AIR cu autoritățile moldovenești și la cele mai mari proiecte ale AIR în derulare.
– Domnule Dan Nuțiu, sunt mai bine de doi ani de la fondarea AIR, care au fost obiectivele trasate la început și cum a evoluat situația de atunci până în prezent?
– AIR și-a trasat mai multe obiective care sunt stipulate și în Statutul Asociației, obiective care vor fi mereu actuale și trebuiesc realizate continuu. Atâta timp cât obiectivul nostru rămâne să creștem și să consolidăm climatul investițional din Republica Moldova, aceste obiectiv sune ajustate mereu la realităţile naţionale şi internaţionale. Obiectivul de bază rămâne a fi reprezentarea, promovarea și apărarea intereselor investitorilor din România în Republica Moldova. La o distanță de mai mult de 2 ani de la fondare, AIR a reușit să creeze acele structuri, platforme și să găsească cele mai optime căi pentru a nu deroga de la acest obiectiv indiferent de schimbările ce au loc în Moldova.
– Ce fel de companii fac parte din Asociație?
– La moment, din familia AIR fac parte 30 membri. Printre membrii Asociaţiei noastre numărându-se unele din cele mai mari companii cu capital din România ce activează în Republica Moldova. Cu investiții de cca 120 milioane euro și cifra de afaceri de 400 milioane euro în Republica Moldova, membrii AIR se situează pe primul loc în Republica Moldova în ceea ce priveşte aportul adus de o singură ţară, România fiind şi principalul partener economic al Republicii Moldova. Membrii AIR reprezintă companii ce sunt specializate pe diverse ramuri de activitate: farmaceutic, juridic, asigurări, comerț, IT, construcții, transport, distribuție, consultanță, industria vinicolă, etc. Companiile din cadrul AIR au creat peste 8000 locuri de muncă în Republica Moldova, iar în ultimii ani se află printre angajatorii de top din țară.
Suntem mândri de fiecare membru ce face parte din frumoasa familie AIR și totodată recunoscători membrilor noștri, deoarece datorită lor acum, acest proiect pe nume Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova „trăiește” și se dezvoltă într-un mod atât de armonios.
– Care sunt cele mai mari proiecte în derulare?
– În acest moment, principala preocupare AIR este de a susţine membrii noştri în condiţiile actuale, atât de grele pentru toată lumea. AIR la această etapă are inițiate câteva proiecte importante pentru întreaga societate din Republica Moldova. Ne dorim ca finalitatea acestor proiecte să aducă beneficii pe termen lung beneficiarilor acestora.
Unul din proiectele AIR inițiat în parteneriat cu Biroul Migrație și Azil are ca scop ridicarea nivelului de implicare a străinilor în procesul de angajare legală pe piața autohtonă a muncii, precum și creșterea nivelului de implicare a mediului de afaceri. Prin realizarea acestui proiect ne-am propus implicarea activă a străinilor pe piața forței de muncă din RM, dar și crearea condițiilor pentru informarea străinilor precum și a mediului de afaceri. Pentru realizarea acestui proiect suntem în așteptarea aprobărilor din partea finanțatorilor de la Bruxelles, acolo unde a fost depus de echipa AIR.
Alt proiect inițiat acum câteva luni, dar din cauza pandemiei provocată de Covid-19, am fost nevoiți să amânăm implimentarea acestuia. Este vorba de oferirea cu titlu gratuit a câteva mii de cărți în limba română pentru liceele din stânga Nistrului. Aceste donații de carte vor fi adaptate necesităților instituțiilor de invățământ de acolo. Proiectul dat este finanțat de membrii AIR și are drept scop asigurarea și sporirea accesului la educație în limba română a elevilor din instituțiile de învățământ din stânga Nistrului.
– Toamna trecută AIR își exprima îngrijorarea față de situația politică și îndeamnă politicienii de la Chișinău să sprijine reformele inițiate. Se întâmplat după votul de neîncredere față de guvernul Sandu din 12 noiembrie. Cum au evoluat lucrurile de la acea notă de îngrijorare?
– Pentru a fi clar înteleşi: AIR este o organizaţie non-guvernamentală având ca unic scop promovarea mediului de afaceri şi consolidarea acestuia, pe lânga promovarea şi protejarea membrilor Asociaţiei. Mesajul la care faceti referire se referea la solicitarea AIR de a fi asigurat un climat predictibil mediului de afaceri. Și dacă este ceva de subliniat este acest aspect: mediul de afaceri a fost și este în permanență în contact cu autoritățile centrale și cele locale din Republica Moldova. Și există comunicare și implicare din ambele părți. Nici AIR nu face nota separată. Evident că ne rezervăm dreptul de a sesiza ori de câte ori este nevoie orice abateri care contravin principiilor de drept. Cum suntem convinși că mereu va exista dialog în soluționarea acestora.
– Care sunt în viziunea Dvs. avantajele și oportunitățile investiționale în Republica Moldova?
– Avantajele investițioanle ale Republicii Moldova se regăsesc atât datorită poziției geografice și de vecinătate cu România, care permite investitorilor români să facă afaceri în Republica Moldova circulând pe distanțe nu foarte mari, dar și potențialului uman care se regăsește aici. Oportunitățile investiționale rezultă din prevederile acordurilor încheiate de Republica Moldova cu țările din vest și est, devenind o platformă foarte atractivă pentru investitorii ce au planificate extinderi pe ambele zone. Şi nu trebuie de uitat avantajul lingvistic, vorbim aceeaşi limbă care colaborat cu hărnicia şi frumuşeţea sufetească a oamenilor de aici fac ca decizia să fie una uşor de luat.
– În rândurile moldovenilor se consideră că este mai sigură să investești în România decât în Republica Moldova. Se adaptează ușor investitorii români climatului investițional de la noi?
– Republica Moldova reprezintă o destinație atractivă pentru investiții și parcursul său este ireversibil. Chiar dacă încă se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte corupţia avem convingerea că este un impediment care va fi îndepartat cât de curând. Şi aici intervine şi rolul nostru, al tuturor: de a nu tolera şi de a denunţa faptele de corupţie! Aici mai putem ajuta şi noi, dezvoltând şi conducând o afacere într-un mod corect și sănătos, va fi destul de dificil pentru oricine să vină şi să pretindă foloase necuvenite. Investitorii români ca şi orice alţi investitori străini sunt obligaţii să se adapteze și să se conformează climatului investițional din ţara în care urmează să îşi desfăşoare activitatea, nici Republica Moldova nu face excepţie. Important este ca principiile general valabile să guverneze şi mediul de afaceri din Republica Moldova. Şi aici intervine rolul nostru, nu doar al AIR ci şi a celorlalte organizaţii de afaceri ce activează în țară.
– Cum conlucrați cu autoritățile moldovenești?
– Asociația Investitorilor din România în Republica a fost creată și cu scopul de a constitui o platformă de dialog dintre autorități și investitorii din România pentru consolidarea mediului de afaceri. Apreciem deschiderea autorităților moldovenești și avem convingerea că, conlucrarea noastră comună a generat multe soluții și rezultate bune pentru mediul de afaceri din Republica Moldova. Noi vom continua să creăm noi căi de comunicare cu toate forțele decizionale din RM, astfel încât să putem transmite mesajele și semnalele din interiorul mediului de afaceri pentru o mai bună consultare, colaborare, conviețuire a mediului privat cu cel public.
– Am observat că AIR nu a rămas indiferentă față de criza pandemică care a afectat grav și Republica Moldova. Puteți face o trecere în revistă a sprijinului acordat de AIE în lupta cu COVID-19?
– Asociația Investitorilor din România este solidară cu Republica Moldova, cu cetățenii săi care nu au rămas indiferenți și au încercat să ajute prin diverse modalități oamenii care sunt expuși cel mai mult riscului de infectare cu virusul de tip nou Covid-19.
Astfel, noi am inițiat şi lansat începând cu 23 martie, campania socială ”Protejăm Viața”. Obiectivul de bază al campaniei este donarea echipamentelor de protecție pentru angajații de la punctele de frontieră ale Republicii Moldova. Instituțiile beneficiare ale acestui proiect sunt Serviciul Vamal, Poliția de Frontieră și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Până la momentul actual am donat trei loturi de echipamente de protecție ce au cuprins 19200 măști de protecție de unică folosință, 250 viziere, 250 seturi constume de protecție, 20000 mănuși de protecție de unică folosință și 250 000 litri de soluție dezinfectantă pentru mâini și suprafețe.
Această campanie a fost posibilă datorită implicării membrilor AIR în acumularea surselor financiare pentru asigurarea cu echipamente de primă necesitate a instituțiilor publice de la frontiera Republicii Moldova. Acest gest vine ca o mulțumire, dacă doriți, pentru serviciile prestate de angajații acestor instituții care se află în risc iminent de infectare și de pe urma cărora beneficiază inclusiv și reprezentanții companiilor din cadrul AIR.
Concluzionând: e important să găsim aspectele pozitive în orice împrejurare! Această pandemie ne-a învăţat că grija faţă de semenii noştri este un dar de care poate am uitat. Ne stă în putinţă să devenim mai buni!
– Vă mulțumim pentru interviu!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!