Actualitate

Prima reacție a Kremlinului după suspiciunile de otrăvire a lui Abramovici la negocierile Rusia – Ucraina

Kremlinul susține că totul face parte dintr-un „război informațional”.

De asemenea, Kremlinul mai spune că Abramovici nu este membru oficial al delegației ruse în Turcia, deși a fost fotografiat la discuțiile cu Ucraina.

Rolul lui Abramovici la negocieri

Oligarhul Roman Abramovici participă și la negocierile care au loc marți la Istanbul între delegațiile Ucrainei și Rusiei, din care fac parte consilieri prezidențiali.

Purtătorul de cuvânt al președinției turce spune că Roman Abramovici se află la Istanbul în calitate de negociator desemnat de Rusia, conform Tass.

„Nu avem pe nimeni sub sancțiuni. Abramovici a venit în Turcia ca parte a unei echipe de negociatori. Permiteți-mi să reformulez totuși. A venit fiind desemnat de președintele Putin ca negociator”, susține el.

Despre presupusa otrăvire

Oligarhul rus Roman Abramovici și negociatori ucraineni, printre care parlamentarul ucrainean Rustem Umerov, care au luat parte la negocierile ruso-ucrainene de pace de pe 3 spre 4 martie la Kiev au prezentat simptome de otrăvire, a scris The Wall Street Journal. Bellingcat a confirmat informațiile WSJ, subliniind că simptomele au fost cele ale unei otrăviri.

În schimb, Reuters a citat un oficial american care a declarat luni că informațiile sugerează că îmbolnăvirea miliardarului rus Roman Abramovici și a negociatorilor de pace ucraineni s-a datorat unui factor de mediu, nu a otrăvirii.

În urma întâlnirii din capitala Ucrainei, Abramovici, care a călătorit între Moscova, Liov și alte locuri de negociere, precum și cel puțin doi membri ai echipei ucrainene au dezvoltat simptome care includ ochi roșii, lăcrimare constantă și dureroasă și descuamarea pielii de pe față și pe mâini, au spus surse familiare a scris WSJ.

Aceștia au dat vina pentru presupusul atac pe cei de la Moscova, despre care au spus că voiau să saboteze negocierile pentru încheierea războiului. O persoană apropiată lui Abramovici a spus că nu este clar cine a fost vizat.

Starea lui Abramovici și a negociatorilor ucraineni, printre care și parlamentarul tătar din Crimeea Rustem Umerov, s-a îmbunătățit de atunci, iar viața lor nu este în pericol, au spus sursele.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care s-a întâlnit cu Abramovici, nu a fost afectat, au spus aceștia. Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski a spus că nu are informații despre vreo presupusă otrăvire.

Experții occidentali care au analizat incidentul au spus că este greu de stabilit dacă simptomele au fost cauzate de un agent chimic sau biologic sau de un fel de atac cu radiații electromagnetice, au spus oamenii familiarizați cu problema.

Dacă WSJ vorbește despre simptomele unei presupuse otrăviri, Bellingcat confirmă că trei persoane au experimentat simptomele unei otrăviri.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.