Afaceri

Producătorii de cartofi din nordul ţării încearcă să atragă un investitor leton

20 de producători de cartofi din raionul Briceni şi reprezentanţi ai autorităţilor locale s-au întrunit în cadrul unei şedinţe în satul Corjeuţi pentru a analiza posibilitatea fondării unei asociaţii a producătorilor de cartof în Regiunea de Dezvoltare Nord. Întâlnirea cu producătorii de cartofi a avut loc la inţiativa Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), cu sprijinul Asociaţiei obşteşti „Pro Cooperare Regională”.

„Este necesar să identificăm cea mai optimă soluţie pentru crearea unei asociaţii în care să se regăsească în special producătorii de cartofi din raionul Briceni. Acesta este primul pas către următorul obiectiv — deschiderea unei fabrici de prelucrare a cartofilor, care le va oferi agricultorilor locali noi oportunităţi de dezvoltare a afacerilor”, a spus directorul ADR Nord, Ion Bodrug, citat într-un comunicat de presă al Agenţiei.

În cadrul şedinţei de la Corjeuţi a fost ales un grup de iniţiativă al cărui obiectiv este să creeze o asociaţie regională a producătorilor de cartofi. După eventuala înregistrare a asociaţiei, membrii acesteia urmează să efectueze o vizită de studiu în Letonia.

Ideea deschiderii unei frabrici de prelucrare a cartofului la Corjeuţi a fost tema unei mese rotunde organizată în cadrul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediţia a III-a, eveniment la care au participat agricultori din Corjeuţi şi partenerii lor din regiunea Aloja, Letonia. Atunci, reprezentanţii întreprinderii letone de prelucrare a cartofilor „Aloja Starkelsen” vorbeau despre necesitatea creării unei asociaţii unde să se regăsească producătorii de cartofi care vor să coopereze în cadrul proiectului moldo-leton de creare şi funcţionare a unei fabrici.

Fondarea unei asociaţii a producătorilor de cartofi, precum şi semănarea experimentală a unor soiuri de cartof pentru producerea amidonului sunt, potrivit specialiştilor letoni, primii paşi către realizarea celui mai important obiectiv – construcţia şi funcţionarea fabricii propriu-zise.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *