Ultima oră

Promisiuni noi: procuratura va desecretiza dosarele intentate la comanda fostei guvernari

Procurorul general Valeriu Zubco promite ca in timpul apropiat vor fi facute publice mai multe corespondente „secrete”, parvenite de la fosta conducere a tarii in ultimii opt ani. Potrivit lui Zubco, indicatiile adresate procurorilor pentru a porni cauze penale depasesc ordinul sutelor.

Declaratiile au fost facute ieri, in cadrul unei conferinte de presa organizate in ajunul Zilei profesionale a procurorilor. La conferinta au participat sefii a catorva directii importante din cadrul Procuraturii Generale (PG), inclusiv adjunctul lui Valeriu Zubco, Igor Serbinov, si presedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Iurie Garaba.

Referindu-se la dosarul despre deflagratia din 14 octombrie, Igor Popa, seful Sectiei de exercitare a urmaririi penale pe cauze exceptionale a PG, nu a exclus versiunea actului terorist, vehiculata anterior. Potrivit lui, anume acesta a fost motivul initierii urmarii penale. Totodata, Popa a mentionat ca „se analizeaza si alte versiuni, inclusiv tentativa de omor sau declansare, in urma atitudinii neglijente, a unui conflict dintre doua sau mai multe persoane”.

In ceea ce priveste dosarele legate de evenimentele din 7 aprilie 2009, tergiversarea acestora are loc, potrivit procurorului general, din cauza refuzului persoanelor maltratate de a se prezenta la Procuratura. In aceasta ordine de idei, Igor Popa sustine ca dosarul de baza se refera la dezordinile in masa, fiind audiate, deja, mai multe persoane publice, iar in urmatoarele saptamani se asteapta ca liderii politici, aflati atunci in Piata, sa raspunda la intrebarile procurorilor. De asemenea, Popa a afirmat ca ex-comandantul Brigazii cu destinatie speciala „Fulger”, Grigore Cojocaru, a fost recunoscut ca banuit in depasirea atributiilor de serviciu, alte persoane nefiind suspectate.

Valeriu Zubco a mai specificat, cu referire la rezultatele obtinute in aceste dosare, ca sase cauze legate de evenimentele din 7 aprilie sunt deja trimise in instanta de judecata, iar alte opt cauze sunt aproape de finisare si urmeaza sa fie trimise in instanta saptamana viitoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *