Actualitate

Promo-LEX confirmă că Partidul Acţiune şi Solidaritate îşi ascunde cheltuielile

„Asociația Pormo-LEX a identificat problema de transparență a cheltuielilor de transport pentru deplasări peste hotare și a deplasărilor din țară, încă în raportul precedent. Ceea ce sugerează Promo-LEX este ca cheltuielile de deplasări care sunt achitate de alte organizații să fie declarate în rapoarte. Am monitorizat toate deplasările și într-adevăr PAS avea vreo șase deplasări în primul semestru al anului 2018 și estimările noastre sunt mai mari decât ceea ce s-a raportat”, a declarat Cornelia Călin.

În cadrul aceleiași emisiuni, deputatul PDM Sergiu Sîrbu s-a referit, în acest context, la deplasările șefului PAS, Maiei Sandu, la Bruxelles, finanţate de Fundaţia Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru suspiciuni de spionaj în favoarea Rusiei.

„Kozlovska a recunoscut toate acțiunile de finanțare și cumpărare a biletelor pentru Maia Sandu și că ea a organizat astfel de acțiuni de lobby cu bani obscuri ca să influențeze structurile europene. Este o problemă gravă de securitate națională, atunci când organizații străini cu bani murdari finanțează lideri politici din R. Moldova, ca împreună cu ei să poată să influențeze niște structuri internaționale să ia decizii importante. Dacă am ajuns ca cineva din exterior să decidă unde să meargă Republica Moldova, este foarte grav. Poate că dna Sandu a căzut în plasa murdară când a acceptat să meargă și să colaboreze cu această fundație, dar evident se face complice și asta este grav”, a declarat Sergiu Sîrbu.

În context, parlamentarul democrat a spus că autorităților nu sunt împotriva finanțării partidelor politice din exteriorul țării, de către cetățenii din diasporă, dar este nevoie să fie respectate anumite cerințe internaționale.

„Există niște recomandări și cerințe internaționale, în special în ceea ce privește prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului. Este imposibil să verificăm proveniența banilor care vin din exterior, cât de puțini nu ar fi. Nu putem cunoaște cine cu adevărat a finanțat partidele din exterior, cetățenii țării, sau poate serviciile speciale străine”, a spus Sîrbu.

Opinia nu a fost pe plac juristului PAS, Sergiu Litvinenco. „PD nu dorește să modifice legea pentru a o face conformă cu standardele internaționale pentru că își dă seama că cetățenii liberi din afara țării vor finanța unele partide din R. Moldova care la moment au probleme cu finanțarea. Noi, în comparație cu alte formațiuni, avem un sistem de finanțare foarte transparent și corect”, s-a revoltat Litvinenco.

Reprezentantul Promo-LEX i-a dat, însă, dreptate lui Sergiu Sîrbu și a venit cu o recomandare. ”Argumentele dlui Sârbu sunt plauzibile pe de o parte, pe de altă parte soluția cu transferul bancar este foarte bună, deoarece se vede trasabilitatea banilor”, a spus Cornelia Călin. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *