Carte

„Punţi de suflet” – o carte de înfrăţire

Un public select, alcătuit din scriitori, ziarişti, bibliotecari, dar şi oaspeţi ai protagonistei din România, Canada şi din satul de baştină, Pelinia, au venit să prezinte, dar şi să asculte opinii şi reflecţii despre această carte. Mai jos, vă prezentăm o panoramă mai amplă a evenimentului, cu fragmente din luările de cuvânt ale celor prezenţi.

Vlad Pohilă, moderator: Merită foarte mult ca să fie citită această carte de cultură, de informare, care vrea să ne facă mai frumoşi, mai puternici, mai siguri în drumul spre unitate. Am avut o lectură fascinantă. De unele convorbiri pur şi simplu am fost devastat şi nu pot să nu spun despre unii protagonişti: Ioan Alexandru, un interviu memorabil; un alt om extraordinar-protagonist este în această sală, doamna Iulia Scutaru-Cristea, apoi Ion Ungureanu, Mihai Cimpoi, Lidia Kulikovski ş.a.

Lidia Kulikovski, directoarea instituţiei-gazdă: Probabil că atunci când i-a venit ideea să incorporeze aceste 30 de interviuri într-un volum, autoarea mai puţin se gândea la cei 200 de ani de înstrăinare a Basarabiei, dar iată că această carte poate fi înscrisă în una de comemorare şi a acestui eveniment. Vreau să menţionez că este o reuşită editorială şi a Bibliotecii Metropolitane „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti, pentru că a apărut la Editura „Biblioteca Bucureştilor”. Tipografic este executată excelent, graţie designerului Anca Ivan, dar mai ales că pe copertă este o lucrare a lui Teodor Buzu, pictorul nostru basarabean, care a pictat lucrarea „Aspiraţie către sublim”, ceea ce înseamnă aspiraţie către unire.

Iulia Scutaru-Cristea: Vreau să aduc mulţumiri publice prietenei mele Raia Rogac pentru răbdarea, perseverenţa, tenacitatea pe care le-a avut. Este o carte optimistă.

Ion Constantin, dr. în istorie: Am avut posibilitatea să prezint volumul la Târgul de Carte „Gaudeamus” din Bucureşti. Este o lucrare de excepţie, care radiografiază o serie majoră de personalităţi de dincolo şi dincoace de Prut, care au avut un rol extrem de important în apropierea spirituală de pe cele două maluri ale Prutului.

Victor Prohin: Această carte ar merita să fie editată cu un tiraj de cel puţin 5000 de exemplare, câte două-trei exemplare în fiecare bibliotecă, s-o poată cumpăra şi acei care ar fi vrut s-o aibă în biblioteca personală.

Ion Hadârcă: Recunosc că n-am citit întreaga carte, am răsfoit mai multe interviuri, mai aproape de personalităţile pe care mi-a fost dat să le cunosc şi am avut poate fericirea să le cunosc. „Punţi de suflet” sunt nişte succesoare ale „Podurilor de Flori”, pentru că şi de acolo, şi prin acele poduri de flori, am avut norocul să cunosc foarte multe personalităţi, cu care am iniţiat multe proiecte, unele din ele s-au realizat, altele încă urmează.

Claudia Partole: Venind aici, mă gândeam la altceva, am auzit că există un monument al unui urât, foarte puţini rezistă să stea în faţa acelui monument, pentru că îşi văd chipul adevărat din interior. „Punţi de suflet” este cartea omului frumos, fiecare din interviuri este o oglindă a unui suflet frumos, care este sufletul neamului nostru.

Maria Gurmeza: Noi, cei din satul Pelinia, ne mândrim cu aşa oameni deosebiţi ca Ion Vieru, Ianoş Ţurcanu, Raia Rogac. Venim din partea tuturor consătenilor şi din partea domnului primar, îi aducem mulţumiri pentru ceea ce a făcut pentru sat, inclusiv pentru monografia „Pelinia – nume de legendă”, îi dorim inspiraţie, succese şi noi realizări.

Lidia Grosu: Autoarea tinde spre perfecţiune şi am pus-o în următoarea formulă, citindu-i cartea: demnitate naţională, credinţă, iubire de Dumnezeu, de creştinism şi interviurile pot avea o clasificare: iubirea de cele şapte arte, şi mai ales arta cuvântului, grija faţă de purificarea noastră spirituală.

Andrei Covrig: este o onoare că fac parte din protagoniştii cărţii, alături de personalităţi din stânga şi dreapta Prutului. Vreau să vă mărturisesc că acest interviu mi-a oferit posibilitatea de a vorbi şi despre acei care, cu regret, nu mai sunt cu noi.

A selectat: Nina Slutu-Soroceanu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *