Actualitate

R. Moldova întâmpină probleme la capitolul asigurare cu material semincer pentru anumite culturi

Autorităţile susţin că situaţia este proastă din cauza că întreprinderile de producere a seminţelor de legume şi de bostănoase au rămas în stânga Nistrului, tot acolo şi savanţii din domeniu. Astfel, Republica Moldova importă circa 60% din seminţe pentru legume şi bostănoase, şi circa 80% – pentru cartofi, transmite IPN.

Şeful Direcţiei control semincer din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Dumitru Rusu, a declarat la o conferinţă de presă că actualmente sunt înregistraţi 625 de agenţi economici care se ocupă cu producerea, prelucrarea şi distribuirea materialului săditor. Cu seminţe pentru culturi de câmp de vară ţara este aprovizionată în volum de 99%. „Cu părere de rău cresc importurile de seminţe. Spre exemplu, seminţe de floarea soarelui noi producem mai mult decât cele necesare şi acestea rămân în stoc pe motiv că oamenii preferă să le cumpere pe cele de import”, a precizat şeful de direcţie la ANSA.

Dumitru Rusu a spus că producerea de seminţe de porumb în Moldova a scăzut drastic, iar ţara este nevoită să importe circa 3 mii de tone de seminţe de porumb anual.

Totodată, agricultorii sunt asiguraţi cu seminţe pentru culturile legumicole şi cele cu bob mic în măsură de 84%, cu seminţe ale culturilor bostănoase – 86%, însă necesarul de seminţe de cartofi e asigurat doar în măsură de 49%. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *