R. Moldova marchează Ziua Drapelului Național (Tricolorul) și a Stemei de Stat - simbolurile independenței de Uniunea Sovietică

publicat în Actualitate pe 27 Aprilie 2021, 07:17

Astăzi în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Drapelului național și a Stemei de Stat, simbolurile oficiale ale suveranităţii şi independenţei ţării noastre. 

Ziua Drapelului de Stat a fost instituită de Parlamentul de la Chișinău la 23 aprilie 2010. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputaţii primului legislativ. Gheorghe Ghimpu a fost acel care a arborat pentru prima dată, la 27 aprilie 1990, Tricolorul de Stat pe cupola Parlamentului.

În Constituţia Republicii Moldova este consemnat că Drapelul de Stat al ţării este tricolor. Culorile sunt dispuse vertical, începând de la lance: albastru, galben, roşu. În centru, pe fâşia de culoare galbenă, este imprimată Stema de Stat a Republicii Moldova. Aceasta reprezintă un scut tăiat pe orizontală având în partea superioară cromatică roşie, în cea inferioară – albastră, încărcat cu capul de bour având între coarne o stea cu opt raze. Capul de bour este flancat în dreapta de o roză cu cinci petale, iar în stânga de o semilună conturnată. Toate elementele reprezentate în scut sunt de aur (galbene). Scutul este plasat pe pieptul unei acvile naturale purtând în cioc o cruce de aur (acvila cruciată) şi ţinând în gheara dreaptă o ramură verde de măslin, iar în cea stângă un sceptru de aur.

ISTORIA Tricolorului - un simbol mai vechi decât România Mare. Semnificația celor trei culori - Libertate, Dreptate și Frăție

TIMPUL.MD