Actualitate

Raptul Basarabiei rămâne, pentru poporul nostru, unul dintre cele mai dificile evenimente ale ultimelor două veacuri

S-au împlinit ieri 209 ani de cînd o bucată din trupul Moldovei, teritoriul dintre Prut şi Nistru, a fost cedată şi ocupată – pentru întîia dată – de Imperiul Rus. La 16/28 mai 1812, zi scăldată în lacrimi a istoriei noastre moderne, a fost semnat, la Bucureşti, Tratatul de pace ruso-turc, acea pace dureroasă care a materializat raptul Basarabiei şi intrarea sa sub ocupaţie ţaristă.

Această anexare a teritoriului românesc dintre Prut şi Nistru, consecinţă geopolitică a negocierilor ruso-turce, a fost făcută cu vădită înşelăciune, încălcînd dreptul internaţional şi libertatea oricărui neam de a-şi alege singur destinul istoric.

Raptul Basarabiei rămîne, pentru poporul nostru, unul dintre cele mai dificile evenimente ale ultimelor două veacuri, iar efectele sale se răsfrîng şi astăzi asupra unui teritoriu greu încercat de dictatele marii puteri imperialiste. Chiar dacă trupele de ocupaţie ruseşti mai staţionează astăzi doar în Transnistria, momentul 16 mai 1812 trebuie adus şi readus în conştiinţa românilor, atît din stînga, cît şi din dreapta Prutului.

Este un moment de comemorare. Dar şi de speranţă. Că rana seculară va fi vindecată, iar nedreptatea făcută la 16 mai 1812 va fi biruită.

Cladiu Târziu, copreședinte AUR, senator al României 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *