(RĂZBOI ÎN UCRAINA) Ultimele zile din viața unui tânăr soldat ucrainean. Armistițiul este o FARSĂ

A fost unul dintre cei 18 soldaţi ucraineni ucişi într-o perioada de confruntări care a durat zece zile, din 1 august până pe 10 august. Totodată, 98 de militari ucraineni au fost răniţi în acelaşi interval, se arată într-un reportaj Daily Signal, citat de Ziare.com.
Moartea lui Daniel Kasianenko reflectă un adevăr: faptul că în Ucraina există sau a existat vreodată armistiţiu este o farsă, susţine jurnalistul Nolan Peterson, care l-a cunoscut pe tânăr.
Peterson, fost pilot şi luptător în cadrul operaţiunilor speciale din Irak şi Afganistan, este acum corespondentul din Ucraina al publicaţiei. "L-am cunoscut pe Daniel la mijlocul lui iunie, cu şapte săptămâni înainte să moară. Eram în Piski, un oraş de lupta la marginea Donetkului. Eu eram acolo că jurnalist, iar Daniel era acolo că soldat, luptând în Brigada 93 a armatei ucrainene. Se află pe câmpul de lupta de două luni", a spus ziaristul.
Acesta a povestit că şase soldaţi şi doi jurnalişti stăteau într-o fermă, într-o zi însorită, când zgomotul bătăliilor răsună intermitent. Gloanţele le treceau deasupra capetelor. Aproape că sună precum ciripitul pasarelelor, îşi aminteşte Peterson, câtă vreme uiţi că fiecare ciripit este, de fapt, "cântecul letal al unui glonţ tras cu intenţia să ucidă".
Atunci, jurnalistul l-a cunoscut pe Daniel, care s-a prezentat într-o engleză aproape fără cusur. Se vedea că are o poveste de spus, aşa că Peterson l-a întrebat dacă poate să îl filmeze, iar el a acceptat. Au stat de vorba ceva vreme, iar din când în când se lăsau în jos, când gloanţele se apropiau prea mult.
"Armata DNR (Republica Populară Donetsk – n.red) trage în noi", a spus Daniel, uitându-se spre cer în direcţia focurilor de armă. "Armata rusă separatistă", a continuat el.
Camarazii lui Daniel îl porecliseră "Telefonul mobil", pentru că tot timpul face poze. Şi-a stricat telefonul după ce o dată s-a aruncat la pământ, însă urmă să îi ceară unui prieten de acasă unul nou. Tot de acasă a primit şi uniformă, vestă antiglonţ şi kitul de prim ajutor. Guvernul i-a dat doar arme şi muniţie.
Suferinţă de pe front
Daniel i-a mărturisit jurnalistului cât de mult îşi doreşte să se întoarcă acasă, în Zaporijjea, cât de greu îi este să ucidă şi cât de mult îl doare să îşi vadă prietenii murind. "A explicat, dând dovadă de o înţelegere remarcabilă a naturii umane pentru un tânăr de 19 ani, că nu îşi urăşte adversarii. Credea că mulţi dintre ei probabil lupta pentru prietenii lor, aşa cum face şi el (…). Daniel a spus că s-a înrolat în armata pentru a-şi apară ţară de ceea ce consideră o invazie rusă. A numit-o ‘un adevărat război’. A mărturisit că a fost singurul dintre prietenii săi care s-a înrolat voluntar în armata", a notat jurnalistul.
Daniel a fost antrenat doar câteva săptămâni înainte de a ajunge pe câmpul de lupta şi a învăţat din greşelile camarazilor săi care au fost ucişi. El a fost aproape de moarte de multe ori; câteva secunde sau câţiva centimetri i-au decis soarta în fiecare zi.
Visul sau era să ajungă în America, de aceea a şi învăţat engleză atât de bine. ÎI plăcea muzică rap şi rock din Statele Unite şi îi cunoştea şi pe actorii de la Hollywood. "Daniel ar fi trebuit să vină să-mi spună ‘La revedere’ în ziua în care am plecat din Piski, însă nu a mai venit niciodată", a povestit jurnalistul. Daniel i-a trimis mai târziu un e-mail în care i-a explicat că, în ziua în care a plecat, un mortar a căzut în transeul în care se află. A fost inconştient câteva momente, după ce s-a ales cu o contuzie la cap.
După câteva săptămâni în care a stat internat în spital şi două zile petrecute acasă, Daniel s-a întors pe câmpul de lupta, unde a fost ucis puţin timp mai târziu.
sursa. radiochisinau.md