Afaceri

Reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii, informaţi despre beneficiile DCFTA

În cadrul unui eveniment, organizat de Ministerul Economiei, oamenii de afaceri au adresat întrebări direct reprezentanţilor autorităţilor şi partenerilor de dezvoltare.

Vicepremierul şi ministrul economiei, Octavian Calmâc, a menţionat în deschidere că ministerul şi Uniunea Europeană şi-au consolidat capacităţile de comunicare pentru a informa agenţii economici din Moldova despre posibilităţile, pe care le oferă DCFTA, modalităţile de soluţionare a problemelor, care pot apărea la etapa iniţială de livrare a mărfurilor şi serviciilor piaţa europeană.

„Noi nu chemăm agenţii economici, care au relaţii bine stabilite cu partenerii tradiţionali, să renunţe la acestea. Noi oferim o alternativă şi dorim să cunoaşteţi cât mai multe despre posibilităţile, pe care le oferă Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE”, a notat ministrul.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a declarat că identificarea noilor parteneri comerciali va fi facilitată de cunoaşterea normelor care se aplică pe piaţa UE la exportul produselor şi serviciilor. Oficialul a îndemnat participanţii la conferinţă să utilizeze toate mijloacele disponibile pentru a se informa în acest sens.

În cadrul discuţiilor, agenţii economici au invocat procedurile dificile de obţinere a certificatelor de conformitate a produselor, dublarea unor documente în cazul importurilor. La fel, a fost specificat că în ultimul an, Serviciul Vamal a întreprins o serie de acţiuni, printre care şi introducerea declaraţiei electronice la export, iar din 2016 şi la import. Totodată, mai mulţi agenţi economici au prezentat istorii de succes privind valorificarea pieţei UE şi a oportunităţilor DCFTA.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *