Culinar.md

Reţetă de toamnă – Conopidă murată

Ingredientele necesare:

– 3 kilograme de conopidă;
– boabe de piper;
– boabe de muştar;
– sare grunjoasă;
– rămurele de cimbru;
– frunze de ţelină;
– foi de dafin.

Cum se pune conopidă la murat:

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să speli borcanele în care vei pune legumă. Curat-o mai întâi de frunze şi îndepărtează cotorul.

Apoi, pune apă la fiert cu sarea grunjoasă (100 de grame la un litru de apă) şi câteva fâşii de hrean. În oală cu apă se pun şi boabele de muştar şi de piper, însă păstrează câteva şi pentru fundul borcanului.

După ce apă da în clocot, ia oală de pe aragaz şi pune-o deoparte câteva minute. Vei folosi apă sărată pentru a umple borcanele cu conopidă.

Pe fundul borcanului trebuie să pui tulpinile de mărar, cimbrul şi ţelină şi 2-3 foi de dafin. Taie în bucăţele medii conopidă că să îţi încapă în borcan (orientează-te în funcţie de capacitatea acestuia).

Secretul ardelenilor:
Că să fie mai gustoasă, conopidă se pune la murat împreună cu alte zarzavaturi şi legume delicioase: ceapă, morcovi, hrean, peperoni şi se documentează din plin cu seminţe de coriandru, sare şi puţin zahăr (un sfert de linguriţă).

Atenţie! Zeamă din borcan trebuie să fie egală cu jumătate din volumului borcanului, altfel conopidă se va strică repede.

Poţi consumă conopidă murată că garnitură la preparatele din carne şi chiar în supe. Poţi pune conopidă murată în ciorbă de perişoare. Poţi consumă conopidă murată împreună cu ardeii iuţi la masă, mai ales dacă mănânci carne făcută la grătar.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *