Actualitate

Retrospectiva lunii februarie

Câte un protest pentru fiecare sfârșit de săptămână

Luna februarie a fost marcată de o serie de proteste anti-AIE lansate de PCRM, de Roșca și Comitetul său pentru Apărarea Constituției și Democrației. Ultimul declarase că va organiza proteste în centrul capitalei în fiecare duminică până când Alianța va demisiona. Mai mult, protestatarii cereau atunci pe lângă aceasta și demisia Comisiei Electorale Centrale, schimbarea magistraților Curţii Constituţionale, dizolvarea parlamentului şi anunţarea alegerilor anticipate. Ulterior, la 7 martie Roșca declara că își suspendă temporar acțiunile de protest din PMAN pentru că „Alianța de guvernământ ar pregăti provocări violente și sângeroase”. După aceste evenimente, Roșca a dispărut la fel de subit de pe arena politică a R.Moldova, precum a reapărut.
Timpul.md

Investigație

DOCUMENTAT!
Şefa de la „Tutun CTC” s-a făcut milionară în nouă luni

Ala Sârbu ridică premii de multe sute de mii de lei, în timp ce angajaţii întreprinderii abia de-şi duc traiul …

Specialişti cu renume în domeniu, care au fost constrânşi de Ala Sârbu să-şi dea demisia de la CTC, spun că răfuiala a început din iunie 2011, peste câteva luni după ce ea a fost numită în funcţie. Ei au fost înlocuiţi cu persoane necunoscute şi fără experienţă, despre care se spune că, în mare parte, ar fi rude şi prieteni de-ai şefei. Într-o scrisoare adresată conducerii RM de către salariaţii CTC se spune că noul director tehnic, Leahu, ar fi verişorul Alei Sârbu, o şefă a fabricii de fermentare a tutunului i-ar fi fină, contabilul Stahi i-ar fi nepot după frate, directorul vânzări Voluţa i-ar fi cumnat, contabila Vahtina ar fi fiica prietenei directoarei ş.a. Radu Sârbu, angajat ca traducător, este fiul directoarei. (…) TIMPUL a obţinut unele extrase din fişele personale din contabilitatea CTC ale Alei Sârbu şi a lui Constantin Moraru. Şi aici cifrele bat alte recorduri! Ala Sârbu a ridicat din aprilie până în decembrie trecut salarii în sumă totală de 144 mii 22 lei, remunerarea lunară variind între 9500 şi 20.000 lei. Are un premiu trimestrial, în august, de 30 mii lei şi multe altele mai neînsemnate. Culmea reprezintă o primă pentru totalurile anuale de 869 mii 431 lei, care – atenţie! – este plătită în octombrie. Astfel, venitul său în numai nouă luni constituie 1 mln. 239 mii 641 lei. (…)
Pavel Păduraru

Editorial

1812 – eliberare sau ocupaţie?

(…) Moscova cerea Moldova şi Valahia sau Finlanda fără să aibă în vedere vreo eliberare – aceste teritorii urmau să intre în componenţa Imperiului Rus, nimeni nu se gândea să le acorde independenţa şi să le lase să-şi aleagă drumul în lume.

Ocuparea Basarabiei reprezintă un accident istoric. Ţarul Alexandru I dorea să ocupe în întregime principatele Moldovei şi Valahiei, iar corespondenţa cu împăratul Napoleon mergea în această direcţie. Pentru români, rămânerea sub suzeranitatea Imperiului Otoman prezenta mai multe avantaje: turcii nu se puteau stabili în principate, nu puteau construi moschei şi nu menţineau garnizoane militare. Imperiile învecinate, ale ruşilor şi austriecilor, reprezentau ameninţări enorme prin capacitatea lor de înglobare a teritoriilor ocupate. De altfel, ţăranii şi boierii din Moldova multă vreme au sperat că graniţa de pe Prut nu va dura şi principatul îşi va reveni la dimensiunile sale originale. Doar că Imperiul Rus rareori a cedat vreo cucerire teritorială. Mai ales că strategii de la Moscova niciodată nu s-au gândit la vreo eliberare – acest cuvânt a rămas să fie folosit de propagandă, de atunci şi până în ziua de azi.
George Damian

Interviu

Valeriu Pasat: „Roşca şi Voronin sunt doi extremişti care luptă contra RM”

Ex-directorul SIS consideră că AIE este îmbătată de putere şi, dacă nu se va trezi, comuniştii vor reveni în forţă.

„Valeriu Pasat, fostul director al SIS, relatează în exclusivitate pentru TIMPUL, despre cum a fost acuzat, în 2005, de uzurpare a puterii în stat şi de tentativă de omor. El îi solicită lui Marian Lupu crearea unei comisii parlamentare pentru studierea dosarelor sale şi nu exclude că protestele lui Roşca sunt finanţate de Tiraspol. Pasat ne asigură că finisarea dosarului Cubreacov va arăta faţa adevărată a „acestor băieţi”, nota atunci Pavel Păduraru, autorul interviului.
Pavel Păduraru

Omul săptămânii

Petru Cărare – poet, prozator, dramaturg, traducător

Scriitorul umorist, înzestrat cu spirit critic incoruptibil și-a sărbătorit ce-a de-a 77 aniversare la 13 februarie 2012. Cu câteva zile înainte, după numeroase încercări, și un material publicat în TIMPUL, în care ne întrebam unde a dispărut Petru Cărare și de ce rudele acestuia împiedică accesul la el, reporterul Nicolae Roibu a reușit să stea de vorbă cu renumitul poet. Din cauza unei traume, Petru Cărare de câțiva ani stă numai în casă. În acest timp poetul a editat o carte pentru copii. „Sper să mă ajute să scot la lumina tiparului operele alese, măcar în două-trei volume, pentru că am scris şi versuri satirice, umoristice, epigrame, proză şi mai multe piese. Dacă, fireşte, nu va cădea guvernul, care se cam clatină. Iată doar câteva rânduri pe care l-am scris nu demult: „Zilele-mi s-au dus cirezi de vite/ Şi de-atunci mă latră peste hău/ Din coteţul cărţilor citite/ Câinele părerilor de rău”. E o replică dată aşa-zişilor postmodernişti”, declara pentru TIMPUL, la început de an, Petru Cărare.

Cifra lunii



La 17 ani de la moartea unuia dintre cei mai însemnaţi edili ai Chişinăului, Nicolae Costin, TIMPUL a publicat un interviu cu Tudor Condrea, şoferul primului primar general al Chişinăului de după destrămarea URSS, despre care toţi credeau că este plecat în lumea celor drepţi. Acesta a povestit pentru prima dată despre unele cazuri din viaţa trăită alături de Nicolae Costin.

„(…) Dimineaţă ne-a chemat Mircea Snegur. Ne-a întâmpinat pe scări şi ne-a spus că fusese informat despre un accident rutier cu implicarea maşinii noastre: „Şoferul este mort, iar Costin – în stare gravă…”. Am trăit şi aşa ceva… Pe urmă, la telefon spuneam că mergem într-o direcţie, dar o luam în alta. După ce ieşeam din oraş, schimbam numerele guvernamentale de înmatriculare a maşinii cu altele, simple…”, relata Condrea atunci. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *