Opinii și Editoriale

Rusia, eterna poveste

Vizita premierului moldovean Vlad Filat la Bruxelles a lamurit definitiv lucrurile vizavi de noul curs politic al Moldovei post-comuniste. In locul retoricii demagogice a comunistilor despre integrarea europeana noua conducere propune Uniunii Europene o politica de integrare sincera si pragmatica. Pentru prima data in ultimii opt ani Europa a vazut un politician moldovean normal, deschis unui dialog sincer cu UE.

Premierul Filat nu a ascuns faptul ca Alianta a mostenit o tara ruinata, ca pentru a face fata situatiei Guvernul de la Chisinau are nevoie de sprijinul financiar al FMI si UE. Bruxellesul a reactionat prompt si a declarat ca Comisia UE e gata sa-i acorde R. Moldova un ajutor financiar. La fel si FMI este gata sa incheie un acord cu Chisinaul, detaliile caruia urmeaza sa fie discutate in octombrie, cand o delegatie a institutiei respective va vizita R. Moldova.

V. Filat nu a ascuns insa nici faptul ca noua conducere de la Chisinau nu are de gand sa inghete relatiile cu Rusia, ca ea doreste „relatii pragmatice” si cu Moscova. Cu certitudine, Moscova nu pare a fi multumita de deschiderea prea brusca si sincera a Chisinaului fata de Europa. Este de asteptat ca acest subiect sa fie discutat in cadrul vizitei la Chisinau a ministrului de Externe al Rusiei pe care va efectua-o saptamana viitoare pentru a se documenta in privinta noilor „preferinte geopolitice” ale noii conduceri moldovene.

Rusia nu face niciun secret din faptul ca nu aproba intentiile noii guvernari de la Chisinau de a consolida rolul SUA si UE in procesul de negocieri privind Transnistria. Rusia e nemultumita si de intentia anuntata de V. Filat de a reexamina intr-o anumita perspectiva si conjunctura statutul de neutralitate al Moldovei precum si perspectiva aderarii ei la NATO. Nu a starnit entuziasmul rusilor nici disponibilitatea anuntata de NATO de a sprijini eforturile R. Moldova in ceea ce priveste retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova.

…Intr-un cuvant – Rusia, eterna poveste, cu eternele ei obsesii geopolitice… Nu incape indoiala ca pentru Guvernul Filat, dar si pentru intreaga diplomatie de la Chisinau (care e asa cum o stim), vizita presedintelui rus Medvedev la Chisinau va fi o proba de foc a noii guvernari, un examen de calificare. Stie toata lumea ca Moscova dispune de suficiente parghii pentru a-i taia Moldovei pofta de integrare europeana. Aliati impotriva acestor avanturi ale Moldovei Moscova poate gasi in chiar sanul… Uniunii Europene.

Noua conducere de la Chisinau nu are dreptul sa nu ia in calcul aceasta realitate si sa calce pe aceeasi grebla. In toate actiunile ei, Moldova trebuie sa porneasca de la cruda realitate ca suntem o tara saraca, fara resurse energetice, cu o impunatoare minoritate rusofona nostalgica dupa URSS, cu o parte a teritoriului necontrolat de ea, intr-un cuvant, o asemenea tara nu poate lupta impotriva Rusiei nucleare, inarmata numai cu arcul dacic… Politica fiind arta posibilului, noua conducere moldoveana trebuie sa „rupa” de la rusi atata cat e posibil la o etapa sau alta, fara a le provoca acestora pofta de a repeta scenariul georgian.

O tara mica si saraca, cum e Moldova, poate rezista in fata obsesiilor geopolitice ale Rusiei doar prin demnitate si intelepciune.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *