Actualitate

Șantajul Rusiei a scăzut de 5,2 ori accesibilitatea gazului pentru populația Moldovei

Moldova Gaz a solicitat de la ANRE majorarea de tarife la gazele naturale furnizate populației până la 22,229 lei/m3 o creștere cu 58,1% față de actualul tarif de 14,06 lei/m3 de gaz (vezi aici). Despre motivele acestei majorări voi scrie cu altă ocazie, acum doresc să mă opresc asupra impactului.

În caz dacă tariful va fi majorat, accesibilitatea gazului pentru populație va fi de 5,2 ori mai mic decât acum jumătate de an, cea mai mare scădere din istoria Moldovei. Astfel anul trecut pe un salariu mediu net pe economie puteau fi cumpărați 1675 m3 de gaz, maxima istorică sau de 2,8 ori mau mult decât 5 ani în urmă. Creșterea accesibilității gazului pentru populație în ultimii 5 ani a fost determinată de doi factori: 1) majorarea semnificativă a veniturilor populației de la 4,1 mii lei lunar la 7,6 mii lei lunar salariul mediu net pe economie, 2) scăderea tarifului la gazul natural de la 6,83 lei/m3 la 4,23 lei/m3.

În prezent datorită celor două majorări de tarife la gazele naturale operate în noiembrie 2021 și ianuarie 2022, puterea de cumpărare a populației Moldovei deja a scăzut de 3,2 ori până la 517 m3 pe un salariu mediu net pe economie. Această scădere a puterii de cumpărare deja este mult mai puternică decât cea din 1999, când Moldova a înregistrat cea mai mare creștere de tarife cauzate de deprecierea valutei naționale.

Acum însă avem o valută națională stabilă, iar creșterea tarifelor este determinată de majorarea fără precedent a prețului de import la gazele naturale.

În toți cei 31 ani de independență doar de două ori în 1999 și în 2022 populația Moldovei este la cel mai jos nivel privind accesibilitatea gazului natural pentru populație. Iar scăderea puterii de cumpărare de acum este de două ori mai puternică decât în 1999.

EXPERT | Persoanele fizice și agricultorii sunt cei dezmorțesc procesul de  creditare

Veaceslav Ioniţă 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Asta îi din cauza dependenței totale de Rusia creată de coloana a 5-a rusă pruto-nistreană la putere de-a lungul timpului Voronin ar trebui luat de guler și băgat cu Dodon la trădare de patrie și la îmbogățire ilicită deasemenea.

  2. Multstimate ”timpul” ! Nu mai publicați chipul acestui ucigaș. Nu fiți parte a crimelor acestui stat terorist. Aveți stimă față de cei care vă citesc, căci acestă ființă ciu chip de om, provoacă repulsie și vomă !Respectați bunul simț!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *