Actualitate

Șapte acţiuni prin care ne jignim copiii

Ne jignim foarte mult copiii atunci când:

Nu-i înțelegem

La 13 ani m-am îndrăgostit. Era un băiat eminent, însă arogant şi rău. Iar mie mi se părea perfect. Doar că el nu-mi acorda atenție, iar eu plângeam. Mama încerca să mă calmeze: “Nu plânge, nu este ceva serios. Peste un an totul va trece.” Iar eu nu-mi doream ca această stare de iubire să treacă. Şi de ce voi părinții credeți că ne cunoașteți?

Nu dorim să-i susținem
Micul Carusso a venit de la școală în lacrimi. Mamă! Profesorul de muzică a spus că vocea mea este ca vântul ce suflă în țeavă. “Nu este adevărat fiule, nu-l asculta. Tu cânți foarte frumos. Sunt sigură de asta.”

Vă imaginați că lumea niciodată nu ar fi auzit acest mare tenor, dacă nu era mama lui înțeleaptă. Întotdeauna spune-i copilului: „Tu poţi.” “Vei face faţă.” – aceasta le oferă aripi.

Îi comparăm cu alți copiii
Uite, Ana e curată şi atentă. Iar tu, eşti ca un purceluş. Ţi se pare familial? Un singur lucru nu înțeleg: ce-şi doresc mamele să obțină, atunci când rostesc aceste cuvinte? Cu excepția urii faţă de Ana, e dificil să provoci alte emoții.

Facem glume pe seama lor
Am mers cu sora mai mică la magazin. Sora avea 3 ani, iar fața ei era plină de pete verzi: avea varicelă. Vânzătoarele care nu aveau nimic de făcut, se uitau în direcția noastră și chicoteau: “Vai ce frumusețe a venit la noi! În minte mi-a venit doar un singur gând: de unde aș putea lua o armă să le pedepsesc?

Îi jignim prin cuvinte şi fapte
În clasa a VIII-a mă consideram o fată destul de adultă și independentă. Odată, tata îmi explica geometria, pe care creierul meu refuza complet s-o înțeleagă. Și mi-a dat o palmă…. Nu a fost atât de dureros, pe cât a fost de jignitor! N-am vorbit cu el mult timp. Iar el nu înțelegea ce m-a rănit atât de mult …

Strigăm, ne ieșim din fire
Îmi amintesc vecina, care era epuizată de plânsetele copilului ei mic, l-a înșfăcat şi a început să-l scuture şi să strige: “Ce vrei!”. Niciodată nu voi uita ochii copilului plini de groază, care nu înțelegea ce se întâmplă. Se pare că şi ea mai târziu se simțea extrem de vinovată…

Îi Ignorăm
Credeți-mă, este cel mai grav lucru. Un om de știință japonez a făcut un experiment. El a semănat 3 boabe identice în trei borcane. În fiecare dimineață, trecând pe lângă primul borcan, omul se saluta cu planta şi-i spunea cuvinte pline de afecțiune. Când trecea pe lângă cel de-al doilea borcan, striga şi numea planta cu cuvinte urâte. A treia plantă, pur şi simplu o ignora. După o lună, prima plantă a crescut mare şi frumoasă, a doua s-a uscat, iar a treia a putrezit. Copiii sunt la fel ca şi plantele: părinții, cu timpul culeg ceea ce au semănat singuri.

Copilul te iubește necondiționat: indiferent de dispoziție şi daruri, pur şi simplu pentru că eşti mama sau tata. Şi pentru un zâmbet – vei da totul. Nu uita acest lucru şi iubește-ţi cât mai mult copilul!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *