Social

Savanţii au propus elaborarea Legii Solului şi a Codului Funciar într-o nouă redacţie

Evenimentul a fost dedicat Anului Internaţional al Solului, marcat în acest an.

În discursul său, ministrul în exerciţiu al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Sula, a subliniat că în prezent mai mult de 800 de milioane de oameni se confruntă cu foametea și malnutriția.

„Creșterea populației va necesita o sporire de aproximativ 60 la sută a producției de alimente. Cum această necesitate depinde atît de mult de soluri, este ușor de înțeles cît de importantă este menținerea solurilor sănătoase și productive", a menționat Ion Sula.

La rîndul său, preşedintele Societăţii de ştiinţe a solului, academicianul Andrei Ursu a subliniat că, actualmente, din păcate, pe teritoriul R. Moldova nu se efectuează lucrări de ameliorare şi protejare a solului. „Lipseşte o agenţie, un organ de stat, care să aibă grijă de principala bogăţie a ţării – solul”, a accentuat academicianul Andrei Ursu. În context, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Ion Guceac, a propus să fie elaborat un program de stat în acest domeniu.

Evenimentul a fost organizat de Institutul de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului ”Nicolae Dimo” cu suportul „Global Water Partnership” și proiectul Inventarierea transfrontalieră a terenurilor agricole. De notat că ONU a declarat 2015 anul International al Solurilor într-un efort de a crește gradul de conștientizare și promovare a utilizării mai durabile a acestei resurse critice.

Sursa: Moldpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *