CSI / Rusia

Isterică în Kremlin. Scurgeri de gaz dubioase din gazoductul Nord Stream

Kremlinul susține că nu exclude posibilitatea unui „sabotaj” la Nord Stream 1 și 2, după ce cele două gazoducte au suferit avarii „fără precedent” și au început să „scape” gaze în Marea Baltică, relatează Reuters.

Anterior, Nord Stream AG, operatorul rețelei, declarase, marți, 27 septembrie, că trei linii offshore ale gazoductului Nord Stream au suferit avarii „fără precedent” într-o singură zi.

„Nicio opțiune nu poate fi exclusă în acest moment”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, fiind întrebat dacă ar fi putut fi vorba de un „sabotaj” la gazoduct care să fi provocat avariile.

Peskov a adăugat că Kremlinul este „foarte îngrijorat” de situație și că este nevoie de o investigație promptă pentru că „este o problemă care afectează securitatea energetică pentru întregul continent”.

„Sunt vești foarte îngrijorătoare. Într-adevăr vorbim de avarii de origine necunoscută la gazoduct în zona economică a Danemarcei. Este o problemă care afectează securitatea energetică pe tot continentul”, a mai spus purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Nord Stream AG a precizat și că este „imposibil de estimat” când ar putea fi repornită rețeaua Nord Stream 1 care are o capacitate de furnizare de 27,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an pentru fiecare linie de transport este principalul gazoduct prin care Rusia livrează gaz în Europa.

În ultima perioadă, Rusia s-a folosit constant de gazoductele sale pentru a pune presiune și a șantaja Europa după invadarea Ucrainei și sancțiunile impuse de Occident.

Gazele rusești se scurg în Marea Baltică Autoritatea maritimă suedeză a anunțat, marți, că a emis o avertizare cu privire la două noi scurgeri de gaze de la gazoductul Nord Stream 1 în apele teritoriale suedeze și daneze. Anunțul a venit la o zi după ce autoritățile daneze au avertizat cu privire la o altă scurgere, de la gazoductul defunct Nord Stream 2.

„Există două scurgeri la Nord Stream 1 – una în zona economică suedeze și cealaltă în zona daneză. Sunt foarte aproape una de cealaltă”, a anunțat Administrația Maritimă Suedeză. Cele două scurgeri sunt localizate la nord-est de insula daneză Bornholm, conform purtătorului de cuvânt al Autorității suedeze.

Deocamdată, nu este clar ce anume a cauzat aceste scurgeri de gaz.

Luni, autoritățile daneze au cerut navelor să evite o arie de cinci mile nautice la sud-est de Bornholm din cauza unei scurgeri de gaze de la gazoductul defunct Nord Stream 2 care a ajuns în Marea Baltică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *