Actualitate

Separatistii incearca tensionarea situatiei la Nistru

Administratia orasului Dubasari primeste tot mai multe cereri din partea locuitorilor din satele de pe malul stang al Nistrului, aflate in jurisdictia Moldovei – Dorotcaia, Cocieri, Molovata Noua s.a. – cu solicitarea de a obtine cetatenia transnistreana si pensia transnistreana. Despre aceasta a relatat pentru agentia „Novii Reghion" seful administratiei din Dubasari, Igor Mazur. El a subliniat ca „afara de cererile individuale, exista si scrisori colective ale satenilor".

Mazur nu exclude ca locuitorii din aceste sate ar putea crea grupuri de initiativa, care vor incepe desfasurarea adunarilor cetatenilor. Conform rezultatelor lor, va trebui rezolvata problema privind trecerea acestor localitati in jurisdictia Transnistriei.
„Noi trebuie sa fim pregatiti pentru acest proces, care, mai degraba, este inevitabil", considera Mazur, mentionand ca in ultimii doi ani atentia autoritatilor de la Chisinau fata de satele de pe malul drept „a slabit semnificativ".

„Daca la conducerea RM va veni opozitia orientata spre unirea cu Romania, locuitorii acestor sate pur si simplu nu vor trebui nimanui si grija pentru situatia lor, mentinerea si dezvoltarea sferei social-economice ne va reveni noua", a spus seful administratiei.Dupa conflictul transnistrean din 1992, satele Dorotcaia, Cocieri, Molovata Noua, Cosnita, Parata din raionul Dubasari, situate pe malul stang al Nistrului, au ramas in jurisdictia Moldovei. In Transnistria pensiile sunt mai mari decat cele moldovenesti, iar tarifele la gaz si la energia electrica sunt de cateva ori mai mici.

Nota noastra:
Nu cunoastem asemenea exemple. Dar cele spuse de Mazur ar trebui sa ne atentioneze: liderii separatisti, folosind incertitudinea politica de la Chisinau, ar putea crea situatii de conflict la Nistru.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *