Separatiștii au REFUZAT să discute în cadrul CUC despre moldoveanul asasinat de grănicierii transnistreni

publicat în Actualitate pe 13 Mai 2021, 16:28

Reprezentanții Tiraspolului în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) s-au opus discuțiilor și luării unei atitudini obiective asupra cazului tragic din Zona de Securitate, unde a decedat un bărbat, care pescuia în râul Nistru, după ce au intervenit așa numiții grăniceri din regiunea separatistă.

Delegația Chișinăului a făcut apel către delegația Federației Ruse, reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE în Comisia Unificată de Control pentru a contribui la procesul de retragere a forțelor „grănicerești” introduse ilegal în Zona de Securitate și de asigurare a respectării prevederilor Acordurilor din 1992 și 1998.

Delegația Republicii Moldova a abordat problema prin prisma actelor de bază ale operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru și a condamnat prezența în Zona de Securitate a structurilor paramilitare neincluse în contingentul Forțelor Mixte de menținere a păcii, precum și acțiunile lor abuzive care au provocat bărbatului.

Amintim că, un incident tragic s-a produs la 11 mai curent, în perimetrul Zonei de Securitate, satul Răscăieți, unde un bărbat în vârstă de 47 de ani a decedat, după ce împreună cu un alt bărbat de 43 de ani pescuiau în râul Nistru, pe o barcă improvizată. Tragedia a avut loc, după ce un grup de așa numiți grăniceri transnistreni i-au somat să se apropie de malul stâng al râului. Bărbații s-au speriat și au început să înoate spre malul drept al Nistrului. În consecință, bărbatul de 43 de ani a ajuns l-a mal, pe când cel de 47 de ani a decedat și a fost preluat de așa numiții grăniceri.

În cadrul examinării altor aspecte de pe ordinea de zi a CUC, echipa Misiunii OSCE în Moldova a fost suplinită cu încă un reprezentant împuternicit să participe la lucrările Comisiei Unificate de Control, iar delegația Federației Ruse a solicitat înlocuirea unui observator militar.

Pe durata ședinței, nu a fost aprobat nici un raport prezentat de Comandamentul Militar Întrunit, motivul fiind nereflectarea situației veridice create în Zona de Securitate, în special lipsa informațiilor referitoare la posturile instalate ilegal pe perioada pandemiei COVID-19.

realitatea.md