Actualitate

Serafim Urecheanu: Europa se teme sa nu-l scape pe Voronin in minile Rusiei, iar Moscova deja il tine in brate…

– Dle Urecheanu, dupa toate presiunile exercitate asupra deputatilor Opozitiei pana la 20 mai, comunistii n-au gasit „votul de aur”. Veti ramane la fel de consolidati si la 28 mai?

– Daca mai ziceti o data „votul de aur”, n-am sa mai vorbesc cu dumneavoastra. E vorba de „votul afurisit”, care trebuie definit asa cum este. Ma bucur mult ca, la 20 mai, pentru prima data in istoria moderna a RM, cetatenii au constientizat ca au in tara si Opozitie, care pana acum a fost discreditata de „marii politicieni ai neamului”.

Eu ma mandresc cu acest popor, care i-a pedepsit dur, apreciindu-i la justa valoare si lasandu-i in afara parlamentului. Deci, evenimentul din 20 mai a creat premise sanatoase pentru ca cele trei formatiuni de opozitie sa activeze impreuna si in continuare. Sunt foarte bucuros si de faptul ca, in premiera, ne trateaza serios si institutiile europene, dupa ce, in ultimii ani, fusesera induse in eroare de asa-numita „opozitie constructiva”, care a tradat cu nerusinare idealurile propriilor alegatori. De aceea, si la 28 mai vom ramane in opozitie.

– Invitatiile insistente la dialog din partea europenilor ne face sa credem ca lor nu le prea pasa cine conduce RM si ca singurul lor scop este de a asigura linistea la hotarul de est al UE. Se vehiculeaza si ideea ca Europa n-a intervenit prompt in situatia de la Chisinau din frica fata de Rusia.

– Da, ei au nevoie de pace la hotarele UE, dar aceasta este si doleanta Opozitiei de la Chisinau. Nedorind ca RM sa fie imbratisata de Moscova, ei conlucreaza cu Opozitia proeuropeana si incearca sa-si pastreze influenta in tarile ex-sovietice. Totodata, ei dau semnale de bun comportament si cu majoritatea parlamentara, care poate fie sa formeze o guvernare constructiva – ceea ce ar detensiona situatia la hotarele UE -, fie sa continue dezastrul si atacurile dure contra UE. Voronin a ales ca obiect de atac Romania, dar, de fapt, loveste in Europa. Nu am ce ascunde – si noi ne dorim relatii foarte bune cu Rusia si cu alte tari din spatiul ex-sovietic, unde avem piata de desfacere, unde pleaca la munca foarte multi moldoveni si de unde avem cele mai mari remitente. Dar pacea si colaborarea cu rusii nu trebuie sa vina in schimbul proceselor de integrare europeana. Din pacate, participand la mai multe foruri la Bruxelles si Strasbourg, am inteles ca noi nu avem un raspuns clar in privinta termenelor de integrare in UE si ca aceasta se poate intampla peste 30 sau mai multi ani, cand Europa va decide sa se extinda. Urmeaza sa facem tot posibilul pentru implementarea in practica a proceselor de integrare in UE, dar, totusi, noi traim astazi si avem numai o viata, care devine tot mai dificila, dupa barierele ce ni se impun la capitolul vize pentru UE, inclusiv pentru Romania…

– Sunteti considerat cel mai pro-rus lider al partidelor de opozitie. In cazul unei eventuale guvernari a actualei Opozitii, nu credeti ca acest indiciu ar putea conduce la divergente cu celelalte doua partide?

– Unii politicieni din RM, carora nu vreau sa le pronunt numele, m-au declarat pro-rus, iar altii, inclusiv tovarasul Voronin, considera ca sunt pro-roman si pro-american. Trebuie sa intelegem ca putem avea doar caste pro-ruse sau pro-europene, dar nu partide. AMN nu e un partid creat in eprubeta. Noi suntem realisti si impartasim doleantele majoritatii cetatenilor RM. Ultimele sondaje arata ca, pe de o parte, 70% din populatia RM doreste integrare europeana, iar, pe de alta parte, tot atatia opteaza pentru relatii bune cu Rusia. Sa stiti ca, in discutiile private, oficialii europeni vorbesc altceva decat la tribuna. Cand i-am intrebat de ce pozitia lor fata de criza din RM este cam rezervata, ei ne-au raspuns direct: „Deoarece ne temem de rusi si nu vrem ca, din cauza voastra, sa ne tensionam relatiile cu Moscova”. Si ei au perfecta dreptate. Dar atunci de ce noi, care avem sanse de a adera la UE peste vreo 30 de ani, sa intram in conflict cu cei ce nu ne impun vize, nici alte restrictii si le permit cetatenilor nostri sa faca acolo un ban? De ce sa ajungem la Moscova prin Bruxelles, daca putem pleca direct?

– RM trebuie sa adere la NATO?

– In Constitutie scrie ca suntem un stat neutru, dar, in afara de Constitutie, mai exista si vointa poporului. Daca, in rezultatul unui referendum, majoritatea cetatenilor ar vota „pentru”, nicio problema, vom adera si la NATO.

– Ce parere aveti despre necesitatea semnarii Tratatului de baza si al celui de frontiera cu Romania?

– Haideti sa intram in esenta. Cine a provocat discutiile despre moldovenii din Romania si despre acapararea teritoriilor istorice din partea dreapta a Prutului, daca nu Voronin si antropologii sai? Pozitia actuala a lui Basescu este un raspuns la provocarile lui Voronin si Stepaniuc, dar si un joc preelectoral. Insa AMN pledeaza pentru ca RM – un stat independent, membru al tuturor organismelor internationale – sa aiba semnate toate acordurile interstatale, inclusiv cu Romania.

– Si declaratia lui Basescu: „Sangele apa nu se face” tot este una electorala?

– Basescu are dreptate, sangele apa nu se face si noi suntem nu doar vecini, dar mult mai mult. Am spus de multe ori ca ar fi tragic daca am imparti relatiile cu Romania pe partide. Insa noi putem solutiona probleme de apropiere nu prin razboi mediatic si invinuiri reciproce cu privire la Tratatul de frontiera, ci printr-o dinamica pozitiva in procesele de integrare europeana. Atunci va disparea hotarul de pe Prut, fiindca intrand in UE, hotarele interstatale isi pierd sensul in care am fost educati de sovietici. Cu toate acestea, eu cred ca fratii nostri de peste Prut ar trebui sa aiba un comportament echilibrat, care nu ne-ar aduce prejudicii. Comportamentul romanilor de pana astazi nu poate fi indreptatit – sunt viziunile mele, ale lui Urecheanu, si nu ale partidului, deoarece moldovenii care si-au depus actele pentru redobandirea cetateniei, acum sase-sapte ani, continua sa umble pe sub podurile din Bucuresti si sa-si astepte randul. Sa nu speculam cu ideea ca rusii sunt mai buni, iar romanii – mai rai, fiindca toti isi au interesele lor – rusii ne-au luat cetatenia romana, iar romanii nu ne-au dat-o. Da, Basescu a facut unele promisiuni, dar mai intai sa se tina de cuvant si pe urma mai vorbim. De aceea, eu cred ca UE trebuie sa inlesneasca regimul de vize pentru cetatenii RM si lucrurile se vor limpezi.

– Unii experti rusi presupun ca Rusia va recunoaste in scurt timp Transnistria, pentru ca RM oricum se va uni cu Romania.

– Este parerea unor indivizi, care nu e lege. Totusi, sa fim atenti ca – prin sustinerea comunistilor de catre Rusia in perioada preelectorala, inclusiv prin vizita lui Lavrov la Chisinau, prin mesajele presedintelui Medvedev, prin semnarea unor acorduri moldo-ruse in prezenta lui Smirnov, prin tensionarea artificiala a situatiei la Prut – se creeaza premise concrete pentru ca Duma de Stat sa recunoasca Transnistria. Si opinia publica mondiala, dupa conflictul militar din Georgia, are un comportament destul de moderat la acest capitol, si-i da din deget Rusiei cu multa gingasie. Criza gazelor a aratat ca Rusia este o forta politica de care trebuie sa se tina cont. Revin la discutiile din coridoarele PE: „Fratilor, noi va sustinem, dar in spatele nostru sunt rusii si noi ne temem de ei”.

– In acest caz, mai este posibila solutionarea reala a conflictului transnistrean?

– Renuntarea la Transnistria apare doar in viziunea unor politicieni bolnavi de boala vacii. Altfel nu pot sa-i numesc, fiindca nu impartasesc nicio ideologie ce ne-ar impune sa cedam macar un metru patrat din teritoriul RM. Conflictul poate fi rezolvat. E necesara vointa clasei politice de la Chisinau si, bineinteles, unele compromisuri. In opt ani, comunistii n-au pus nici deget pe deget in acest scop, in afara de ultima intalnire preelectorala la Moscova. Presupun ca Voronin si Smirnov s-au inteles inca in 2001 ca fiecare sa-si faca mendrele in partea sa. Cu parere de rau, partea dreapta a Nistrului nu este o pilda atractiva pentru cei din stanga, care nu au niciun interes sa schimbe o dictatura pe alta. Mai intai, noi trebuie sa traim liber si sa fim mai bogati, pentru ca cei din stanga Nistrului sa vina singuri la noi. Apoi, sa tinem cont de faptul ca RM e situata la un contact de civilizatii, intre lumea latina si cea slavona. N-as vrea sa divulg unele lucruri ce ar provoca discutii, dar, prin anumite compromisuri, conflictul s-ar rezolva.

– Am deviat de la prima intrebare: ce se va intampla la parlament pe 28 mai?

– Se va intampla ceea ce s-a intamplat pe 20 mai. Opozitia nu va vota, nu pentru ca este iresponsabila sau incapatanata, cum zice Voronin, dar pentru ca PCRM n-a dorit sa depasim criza politica. Nu cred ca s-a gasit „votul afurisit”, anuntat de tovarasul Voronin inca la hotarul dintre 5 si 6 aprilie. Dupa tradarile din 2001 si 2005, antropologul principal al lui Voronin, Mark Tkaciuk, era convins ca va reusi sa corupa iarasi pe cineva, dar, convingandu-se de propriul esec, a invocat ca PCRM doreste sa gaseasca un consens cu Opozitia. Minciuni! Cand au fost adoptate rezolutiile PE si APCE, Opozitia a declarat ca e pregatita de negocieri si a inaintat unele preconditii. Au trecut de atunci 20 de zile si formatiunea majoritara se face ca ploua, ba chiar da dovada de un comportament tot mai brutal si respingator. Noi intr-adevar dorim sa gasim o cale de depasire a crizei politice, dar comunistii vor alegeri anticipatele si ne impun sa-i sustinem… Din pacate, alta iesire nu-i.

– Ce va fi, daca, totusi, Tkaciuk a gasit cateva „voturi de aur”, care, joi, vor rasturna situatia?

– Pe timpul URSS, in multe cluburi din sate era o lozinca comunista: „Frica i-a creat pe dumnezei”. Iata ca si antropologul face declaratii din frica – nu are nimic, dar se faleste ca-i puternic. Spre bucuria noastra, nu avem lepadaturi in Opozitie si lumea intelege acest lucru.

– Din partea dvs., s-a observat o dorinta mai pronuntata de a negocia cu comunistii. La ce compromisuri ati putea merge?

– Fratilor, nu va suparati, dar, din pacate, noi doar incercam sa implementam cultura politica in RM. Nu vreau sa fac divergente intre formatiunile de opozitie, dar cu totii le-am pus comunistilor niste conditii si, in cazul indeplinirii acestora, urmeaza sa purcedem la negocieri. Si asta nu inseamna vinderea tarii sau votarea unui presedinte comunist. Nu e bine sa stam bosumflati fiecare in ocolul lui si sa nu revenim la o situatie normala. Priviti exemplul Romaniei: Nastase si Basescu, doi candidati care au luptat pe viata si pe moarte pentru postul de presedinte al Romaniei, au acceptat acum dialogul. In afara de ambitiile noastre personale, exista interesele tarii, pentru care ar fi binevenita formarea unei coalitii sanatoase, in care presedintele, spicherul, prim-ministrul si ministrii sa fie din diferite partide. Atunci ar exista un control reciproc intre aceste structuri si s-ar exclude alunecarea spre dictatura si alte ilegalitati. Sincer, nu stiu ce ne vor da alegerile anticipate, dar nu-i exclus ca, prin septembrie-octombrie, sa discutam din nou despre necesitatea unui compromis. Atunci insa nu vom mai avea rezerve, fiindca legea interzice dizolvarea parlamentului de doua ori in acelasi an. De ce sa dam acum totul peste cap, ca sa revenim peste cateva luni la aceeasi situatie? Iata de ce am propus negocieri, dar, din pacate, comunistii nu le accepta si ne ignora propunerile.
 

– Cum veti proceda, daca, in zilele urmatoare, comunistii ar promite ca vor indeplini preconditiile Opozitiei in schimbul votului pentru candidatul lor la presedintie?

– Deja e tarziu. Si pe comunisti nu-i crede nimeni. Cei care i-au crezut in 2005, astazi sunt extraparlamentari. Electoratul ii pedepseste, in cele din urma, pe toti tradatorii. Voronin era dator sa accepte invitatia noastra, iar cei doi candidati la presedintie erau obligati sa se intalneasca cu noi, fiindca Opozitia reprezinta 41% de alegatori. Ei insa ne-au scuipat… Cum sa-i mai credem? Asa cum eu nu targuiesc cu comunistii si nu cersesc posturi pentru mine, orice propunere venita de la ei o vom coordona cu celelalte formatiuni din opozitie.

– D. Chirtoaca afirma ca unii deputati PL au fost „curtati” de comunisti. Iar V. ?urcanu a declarat oficial ca v-a telefonat de cateva ori, invitandu-va la discutii, dar ca n-ati gasit un numitor comun. Apoi, pe 20 mai, fata iritata a lui Voronin ne-a aratat ca PCRM credea ca are pe blid „votul de aur”. Ce ati discutat cu ?urcanu si au existat sau nu presiuni asupra deputatilor AMN?

– Voronin greseste atunci cand spera sa gaseasca printre noi oameni slabi de fire, care s-ar vinde. Va garantez ca in AMN asemenea deputati sunt de negasit. Cat priveste ?urcanu, eu pot sa vorbesc la telefon cu oricine… „Noroc, Valodea, privet”, „Noroc, Serafim, ce faci?”, „Ma pregatesc sa dau jos comunistii”… Urecheanu poate fi contactat de toti, caci aproape toata tara are telefonul lui. Dar diferenta e mare intre discutiile telefonice si negocierile cu comunistii, care sunt posibile numai atunci cand ei vor indeplini recomandarile APCE si PE. Daca el s-a laudat la televizor ca a vorbit cu mine, ii doresc succese, dar discutiile private nu sunt negocieri.

– Indiferent de rezultatul alegerilor din 28 mai, parlamentul se va mai intruni in cateva sedinte si va alege un guvern provizoriu. In ce masura AMN va participa la formarea guvernului si ce veti face pentru a convinge PCRM sa indeplineasca recomandarile PE si APCE? Numai astfel Opozitia si comunistii ar avea sanse egale in urmatoarea competitie electorala…

– Vom participa la formarea guvernului in aceeasi masura in care am participat la alegerea presedintelui parlamentului si sefului statului. Voronin face experimente, dar, din pacate, cetatenii RM nu inteleg acest lucru. Lui ii trebuie ca aerul majoritatea constitutionala, pe care o poate obtine doar prin anticipate, ca sa schimbe Constitutia si sa ne transnistrizeze, dupa cum i se dicteaza de la Moscova. Iata de ce el ignora rezolutiile institutiilor europene. Timp de opt ani, ei n-au indeplinit nici o rezolutie a structurilor internationale si nimeni nu le-a dat peste mana – Europa se teme sa nu-l scape pe Voronin in mainile Rusiei, iar Moscova deja il tine in brate, ca sa nu fuga in Europa. Aceasta balansare aduce durere de cap ambelor parti, iar Voronin profita de ea. Ce folos sa ne mai aratam muschii dupa 28 mai, daca oricum ne vor astepta alegeri anticipate?
 

– In cazul anticipatelor, daca ar fuziona PD, PSD si UCM, ar putea sa mai apara o fractiune parlamentara…

– In 2001, partidutele au facut pentru comunisti 21 de mandate, in 2002 – 10 mandate, iar acum – 11. Tare le-ar sta bine sa stea acasa, sa-si caute de treaba si sa-si mobilizeze electoratul in sprijinul Opozitiei care a acces deja in parlament. Altminteri, cu ambitiile noastre moldovenesti, vom iesi foarte greu din criza politica si cea economica.

– In ce masura AMN sustine reforma constitutionala care ar permite alegerea presedintelui de catre popor?

– Ca sa aflam care e doleanta cetatenilor in aceasta privinta, e necesara organizarea unui referendum. Insa situatia e destul de dificila – suntem republica parlamentara, dar imputernicirile presedintelui sunt ca pentru o republica prezidentiala. Lui Voronin i-a fost convenabil sa nu duca la bun sfarsit reforma constitutionala, conceputa in 2000, si, timp de opt ani, sa fie ales de parlament, dar sa aiba toate imputernicirile. Ceea ce se intampla astazi ne mai demonstreaza o data ca formula de alegere a presedintelui de catre deputati este ineficienta si chiar daunatoare pentru RM. Mai mult, presedintele ales de catre parlament nu poate fi presedintele tuturor cetatenilor, nici garantul Constitutiei, pe care el singur o incalca de nenumarate ori.

– Este posibil ca Opozitia sa participe la anticipate pe o lista comuna si ce sanse credeti ca veti avea in urmatoarele alegeri?

– Urmeaza sa negociem in privinta listei. Daca vom putea evita fraudele, care la 5 aprilie s-au comis in proportie de 10-30%, vom avea mai multe sanse. Desi comunistii si pepecedistii au monopolizat resursele mediatice din RM, de data aceasta cetatenii vor face concluziile si cu stomacul, deoarece sunt disponibilizati din functii sau li se reduc salariile, iar degraba nu se vor mai plati pensiile. In caz de anticipate, Voronin, Lupu si Greceanai vor fi obligati sa le explice alegatorilor ce solutii au pregatit pentru depasirea crizei politice si a celei economice. Sa nu confundam criza globala cu cea in care se afla Voronin si ortacii sai, care sunt deja incapabili sa satisfaca pana si nazuintele cetatenilor care i-au votat.

– Va multumesc pentru interviu.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *