Opinii și EditorialePolitică

Op-Ed. Silviu Tănase: Rușii din R. Moldova trebuie să aleagă – sau merg cu noi în Europa, sau se duc alături de Putin

„Lumi paralele”

Războiul din Ucraina aduce în prim plan o rană mai veche, un număr mare din cetățenii R. Moldova urăsc visul majorității de a trăi într-un stat civilizat, european, unde se respectă drepturile omului, democrația și visează la restaurarea dictaturii imperialiste rusești.

Interzicerea de către guvernarea de la Chișinău a simbolicii folosite de Rusia în războiul și genocidul din Ucraina, i-a trezit din hibernare pe simpatizanții putinismului. Dodon anunță că va sfida legea, iar tinerii socialiști aprind candele în memoria ocupanților. Restul societății, din jenă față de minoritari, refuză să le explice clar și răspicat cum stau lucrurile.

După masacrele din Bucea, Hostomel sau bombardarea gării din Kramatorsk, lenta bicoloră, literele „Z”, „V”, sau chiar steagul Rusiei simbolizează astăzi genocidul, moartea și violența.

Prin votul din Parlament, dar și prin atitudinea pe care o are majoritatea populației din R. Moldova, este clar că societatea noastră este de partea luptei pentru libertate a Ucrainei și împotriva fascismului rusesc întruchipat de imperialismul șovin al lui Putin.

Linia de demarcație nu este etnia, cum ar crede unii, nu contează dacă ești de origine slavă sau latină, ce contează cu adevărat este care sunt valorile tale: genocidul și dictatura putinistă, sau democrația și drepturile omului.

Dacă unor cetățeni nu le plac legile din R. Moldova, ei nu trebuie să îndemne la încălcarea lor, ci să-și caute un stat în care legile sunt pe placul lor.

Dacă simpatizanților PSRM sau ȘOR le-ar place să locuiască într-un stat unde la putere e un dictator, unde nu există libertate de exprimare și armata acelui stat comite genocid împotriva vecinilor, de ce încearcă ei să importe în R. Moldova acele „valori”?

Nu este mai simplu să se mute ei cu traiul acolo și să ne lase în pace pe noi?

Dodon, ȘOR, cât și PSRM sau PCRM vor plăti pentru colaboraționismul lor cu fascismul rusesc, și cu criminalul de război Vladimir Putin, dar în esență cariera lor politică sau viitorul lor penal nu ne interesează. Importantă este ca Guvernarea de la Chișinău să reacționeze adecvat la ce se întâmplă în Ucraina și să securizeze de urgență, având în vedere situația excepțională, prin orice metode sunt necesare spațiul informațional. Altfel, fascismului rusesc se va răspândi în R. Moldova și scenele din Bucea sau Kramatorsk pot avea loc în Strășeni sau Ialoveni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Silviu, esti de nerecunoscut. Esti neconvingator.
    Atrocitatile de azi comise de rusi (Moldova, Georgia si mai proaspat Ucraina) precedate de foamea organizata si deportarile in masa… nu sunt altceva decat o continuitate a felului lor de a fi prin fapte si gandire.Si capac la toate:blagoslovite de BORusa

  2. Corect punctul de vedere, dar discutia este o pierdere de timp. In tarile Baltice au crescut 2-3 generatii de cetateni de origine rusa, care au cetatenie a unei tari membra UE, se bucura de toate beneficiile aceestui statut, pot lucra, calatori liber, drepturile si proprietatile lor sunt protejate de legi, dar cind e rusia ataca Ucraina, acesti cetateni ies la mitinguri in sustinere crimelor de razboi.

  3. Trebuie sa faca o alegere,fiindca nu pot trai la infinit in moldova si sa fie impotriva noastra.
    Daca trec cu noi in Europa,vor trai si ei si noi in pace si linistite.
    Daca pleaca cu Putin,de asemenea vor trai in pace si linistite si ei si noi.
    Trebuie sa faca o aalegere…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *