IstoriePolitică
Trending

Mitul lui Stepan Bandera. Luptătorul pentru independența Ucrainei a devenit sperietoarea propagandei lui Putin

Cea mai mare parte a războiului, Stepan Bandera a petrecut-o într-un lagăr de concentrare german, în timp ce serviciile secrete naziste i-au vânat adepții. Cu toate acestea, Bandera este descris de sovietici, iar după ea, de propaganda lui Putin ca cea mai odioasă slugă a lui Hitler, iar banderovțî, care au mers de la milițiile istorice la o figură colectivă a imaginației sociale, a devenit un pretext pentru un „operațiune militară specială” pentru „denazificarea” Ucrainei. În acest material vă prezentăm principalele lucruri pe care trebuie să-l știți despre acest personaj istoric.

Nu se știe dacă Stepan Bandera ar fi fost atât de faimos dacă nu ar fi fost propaganda rusă, care l-a făcut eroul tuturor programelor de televiziune despre Ucraina. În Ucraina însăși, Bandera este percepută ca o figură istorică și un luptător pentru independență, inițial un salut al lui Bandera „Glorie Ucrainei! Slavă eroilor!” în zilele noastre este folosită fără nicio nuanță naționalistă.

Propaganda rusă, între timp, continuă să producă mituri despre „nazistul” Stepan Bandera. Divizia SS „Galicia”, formată în Ucraina din voluntari locali, a fost declarată creația lui Bandera, deși nici el, nici adepții săi nu au avut nimic de-a face cu asta. De asemenea, circulă în mod activ o fotografie cu generalul-maior Wehrmacht Reinhard Gehlen, dându-se în Stepan Bandera, ceea ce ar dovedește că acesta din urmă purta o „uniformă fascistă” și chiar i s-a acordat o „cruce germană”. Nu există nicio asemănare exterioară specială între Gelen și Bandera, dar publicul VKontakte și Odnoklassniki nu acordă atenție acestui lucru.

Pentru ce au luptat și au murit oamenii lui Bandera?

Stepan Bandera a fost un luptător ferm pentru independența țării. OUN (Organizația Naționaliștilor Ucraineni), una dintre facțiunile pe care Bandera avea să o conducă ulterior, era foarte departe de conceptele folosite de nazismul german încă de la începutul existenței sale. În ideologia OUN, principala componentă nazistă a fost complet absentă – doctrina exclusivității rasiale și naționale. Membrii OUN nu i-au considerat niciodată pe ucraineni drept o „rase superioară”, ci au militat doar independența națiunii lor, în opoziției față de dependența poloneză și/sau rusă (sovietică). „Decalogul naționalistului ucrainean”, compus în 1929 de Stepan Lenkavsky (din 1941 până în 1944 a fost arestat la Auschwitz) și susținut de Bandera, vorbește despre „ura și lupta fără compromis” împotriva dușmanilor națiunii, despre mândria în simbol Trizub, conține un ordin de a crea un stat ucrainean sau de a pieri în luptă, dar nu există nimic care să apropie OUN de rasismul naziștilor germani sau de patosul imperial al fasciștilor italieni. Și deși în acest document Moscova (Rusia imperială și URSS, moștenind, din punctul de vedere al naționaliștilor ucraineni, nu atât slavismul liber, cât hoarda tiranică tătaro-mongolă) este descrisă ca un dușman „tătar”, însuși banderovțî, spre deosebire de naziști, nu s-a certat niciodată cu popoarele non-europene. În 1950, publicația oficială a OUN „Cine sunt banderovțî și pentru ce luptă” spunea direct: Ne opunem doar imperialiștilor bolșevici, indiferent de origine socială și națională. Și aceasta este o minciună ticăloasă, de parcă i-am urî pe toți sovieticii fără discernământ. Mai mult, Bandera a căutat să-i implice pe asiatici în lupta împotriva URSS. În „Cântec despre un uzbec” , care povestește despre un originar din Asia Centrală care s-a alăturat Banderei și a murit într-o bătălie inegală la Volîn. Peste mormântul lui, camarazii lui de arme cântă:

Așa că știi bine, ce mormânt minunat
Unirea captivilor stropit cu sânge
Tse mi a unit toate credințele poporului
În numele luptei împotriva dușmanilor libertății.

Lupta „tuturor credințelor și popoarelor” împotriva „dușmanilor libertății” este acea parte a ideologiei lui Bandera care o îndepărtează foarte mult de formele politice clericale și cvasifasciste și o apropie de cele național-democrate. Ideea de libertate, spre deosebire de narațiunile imperiale de dominație, a permis OUN să evolueze rapid: în 1958, în exil în Germania, Bandera a caracterizat al Doilea Război Mondial ca o ciocnire a două „regimuri totalitare prădătoare”, hitlerismul și Stalinismul – o ciocnire din care activiștii OUN au încercat să profite pentru o Ucraina liberă. În secolul al XXI-lea, asistăm la dezvoltarea în continuare a proiectului politic Bandera, care continuă să se îndepărteze de originile sale conservatoare și să se transforme sub influența istoriei: în vremea noastră, mulți banderovțî vorbesc rusă.

Cine a fost cu adevărat Stepan Bandera?

Bandera s-a născut în 1909 dintr-un preot greco-catolic în satul Starî Ugrinov, una dintre așezările din Regatul Galiției și Lodomeria, pe atunci parte a imperiului Habsburg. Pentru prima dată în activitatea sa politică, a fost reținut la vârsta de 13 ani, dar, întrucât în ​​copilărie nu reprezenta un pericol pentru autorități, a fost eliberat rapid. În anii săi de studenție, Bandera a devenit simultan membru al mai multor grupuri naționaliste ucrainene, iar mai târziu s-a alăturat OUN, unde a stabilit producția și livrarea de periodice „underground”.

Rețineți că OUN a apărut cu patru ani înainte ca Adolf Hitler să ajungă la putere în Germania și, prin urmare, în ciuda asigurărilor unui număr de istorici sovietici, nu și-a datorat deloc existența acestuia din urmă. A fost OUN implicat în terorism? Dacă prin asta înțelegem bombardarea, care, de exemplu, a fost folosită de Voința Populară Rusă și de revoluționari, atunci da. Victimele unor astfel de activități ale OUN au fost în principal lideri politici competitori. Cea mai notorie a fost asasinarea ministrului Afacerilor Interne al Poloniei, Bronislaw Peratsky, care a condus campania de „pacificare” („aplicare a păcii”) a populației ucrainene din Polonia – doar conform datelor oficiale poloneze, în câteva luni. în 1930, aproximativ două mii de ucraineni au fost arestați în Galiția, care nu erau de acord cu politica din Varșovia. La 15 iunie 1934, Peratsky a fost împușcat ucis de un activist OUN, si Stepan Bandera, în varsta de 26 de ani, s-au prezentat in fata instantei in acest caz, printre altele. Procesul s-a desfășurat în poloneză, iar Bandera însuși, strigând „Glorie Ucrainei!”, a fost expulzat din sală. Cei găsiți vinovați de organizarea crimei au fost condamnați mai întâi la moarte și apoi la închisoare pe viață. Bandera a fost eliberat din închisoare în septembrie 1939 datorită „operațiunii militare speciale” (sic) a celui de-al Treilea Reich și a URSS în Polonia. Atunci Galiția era în mâna sovieticilor.

Presa stalinistă a descris intrarea „eliberatorilor sovietici” în Ucraina de Vest ca „mântuirea poporului fratern”, care ar fi salutat Armata Roșie cu flori și bunătăți. De fapt, trecerea de la regimul polonez la cel ruso-sovietic nu a provocat niciun entuziasm în rândul locuitorilor Galiției. Nimeni nu a vrut să trăiască în ferme colective, să se despartă de cultura natală și de Biserica Uniată. Au urmat imediat represiuni masive, în special împotriva OUN. Într-un proces spectacol, cunoscut sub numele de „Procesul cincizeci și nouă”, 42 de ucraineni au fost condamnați la moarte, inclusiv un activist de 16 ani. În 1939-1941, bolșevicii au deportat sute de mii de oameni din Ucraina de Vest fără proces sau anchetă. Ferocitatea NKVD-ului a provocat o activare reciprocă a clandestinului naționalist. În februarie 1940, în Cracovia ocupată de germani, Stepan Bandera a proclamat crearea „OUN-ului revoluționar”. Această facțiune a mișcării s-a numit pe sine OUN-revoluționari (OUN-r) sau OUN-b (Bandera). A doua facțiune – un grup de susținători ai lui Andrei Melnyk – împreună cu numele neoficial „Melnykists” au aderat la numele inițial al OUN sau s-au autointitulat OUN-solidarists (OUN-s). Mai târziu, din rândul oamenilor Bandera s-a format Armata Insurgentă Ucraineană (UPA), care operează sub comanda legendarului Roman Shukhevych.

În Rusia, se vorbește puțin despre melnikoviți, dar ei au fost cei care au colaborat cu ocupanții germani după 1941 și nu banderovțî. Bandera a decis să lupte pentru independența Ucrainei împotriva tuturor. Programul melnîștilor a fost mai puțin radical: pentru a facilita și fluidiza viața ucrainenilor în timpul ocupației, aceștia au trecut la formarea unor autoguvernări locale, într-o măsură sau alta controlate de administrația germană. Cu toate acestea, naziștii au trebuit să-i rețină pe melnikoviți și adesea să-i aresteză și să-i persecute. Astfel, Rada Națională Ucraineană proclamată de OUN la Kiev a fost complet sechestrată de Gestapo. Ca răspuns la proclamarea de către Bandera la radioul surprins la Lvov a „Actului de restaurare a independenței Ucrainei” la 30 iunie 1941, ucrainenii ocupați au fost informați că în viitorul apropiat nu vor locui în statul ucrainean, iar în districtele de ocupaţie vor funcționate Comisariatele Reichului. Speranțele unor activiști OUN că Germania va permite Ucrainei să creeze ceva de genul unei uniuni Croația sau Slovacia nu s-au adeverit. Stepan Bandera a fost trimis la Sachsenhausen. Acolo, dar abia în 1944, a aterizat Melnik, mai precaut și mai îngăduitor.

Istoricii sovietici au scris că germanii au ținut Bandera într-un lagăr de concentrare „pentru aparențe”, în condiții bune. De fapt, el a fost păstrat în maniera comună politicienilor din acele vremuri. Nu toți naționaliștii ucraineni au ieșit cu viață din temnițele germane. În același Sachsenhausen, activiștii de seamă Ivan Gabrusevich de la OUN-b și Oles Kandyba-Olzhych de la OUN-m au murit în timpul torturii.

De ce au ales sovieticii pe Bandera și pe banderovțî pentru rolul principalilor complici hitlerişti, și nu pe Melnik sau pe Melnikoviți? Aparent, ei au reprodus conștient sau inconștient logica germano-nazistă: din moment ce oamenii Bandera erau mai ireconciliabili, fanatici, intransigenți și periculoși pentru orice putere străină, fie că era germană sau sovietică, pe ei erau atârnate tot felul de etichete de inamic. Este simptomatic faptul că germanii l-au acuzat pe Bandera că are legături cu Moscova, în timp ce Moscova de după război i-a considerat „naziști înveterați”. Melnikoviții relativ moderați păreau insuficient de strălucitori și periculoși. Ideologii și propagandiștii lui Putin, la rândul lor, au folosit pur și simplu manualele sovietice pe care le-au moștenit.

Bandera împotriva tuturor

Undergroundul naționalist ucrainean nu era omogen, nu se limitau doar la Bandera și Melnikoviți. Mai sunt multe pete în istoria tragediei de la Volîn din 1943, când rebelii ucraineni au masacrat populația civilă poloneză: a fost o răzbunare pentru mulți ani de oprimare a ucrainenilor de către Polonia, dar răzbunarea este oarbă, crudă și criminală. Bandera, închis la Sachsenhausen, nu a luat parte la organizarea acelor evenimente sângeroase, iar șeful UPA, Roman Șuhevici, la cel de-al III-lea Congres al OUN din 1943, le-a condamnat aspru. Subiectul masacrului de la Volîn este mereu abordat de către istoricii ruși părtinitori, cărora nu le place apropierea dintre ucraineni și polonezi. Rana istorică se vindecă treptat și, după cum putem vedea acum, Polonia este cea care ajută cel mai activ Ucraina în situația catastrofală actuală.

Cert este că naționaliștii ucraineni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au luptat împotriva lumii întregi – împotriva paramilitarilor polonezi, împotriva Armatei Roșii, împotriva partizanilor pro-sovietici, împotriva naziștilor. Această luptă a fost însoțită de cruzime din toate părțile, iar forța elementară a scăpat adesea de sub controlul unui grup sau altul.

Există un număr imens de documente care demonstrează neîncrederea sau ostilitatea totală a celui de-al Treilea Reich față de Bandera. În noiembrie 1941, Einsatzkommando al Poliției de Securitate și SD au raportat că „mișcarea Bandera pregătește o revoltă în Reichskommissariat” și, prin urmare, luptătorii săi ar trebui capturați și neutralizați. Documentul semnat de un ofițer SS a fost arătat la procesele de la Nürnberg. Un alt document interesant a fost publicat în 1970 în presa ucraineană emigrată. Acesta este un raport interceptat al serviciilor secrete sovietice adresat lui I. V. Stalin din 5 decembrie 1942, care relatează despre activitățile rebelilor ucraineni și că „marele naționalist Bendera” ar fi fost „împușcat de germani”. În 1941, Einsatzgruppe german, care operează în Polonia, a înregistrat creșterea activității antigermane ale banderovțîlor, care „promovează ideile politice naționale” și reprezintă „un pericol acut astăzi și în viitor”. Numeroase relatări ale SD și Gestapo sunt dedicate atacurilor lui Bandera, confiscării ziarelor și pliantelor acestora. În 1943, a apărut un pliant german în care încercau să-i convingă pe ucraineni că OUN acționează în interesul „sângerosului Stalin și al gardienilor săi evrei”.

Colaboraționismul pe teritoriul Ucrainei, desigur, a existat, așa cum a existat pe teritoriul Rusiei și Belarusului. Un număr imens de oameni au văzut în Germania o forță capabilă să salveze popoarele de sub jugul stalinist: de aici formațiunile voluntari rusești (cazaci), baltice și asiatice ale Waffen SS, mișcarea de masă Vlasov, batalioanele ucrainene speciale Roland și Nachtigall. Unii dintre colaboratori au lucrat cu germanii până la capăt, dar mulți au devenit rapid dezamăgiți sau au încercat să desfășoare activități independente de comandamentul german. Ofițerii „Nachtigall” și „Roland” în 1942 au fost arestați chiar de germani și ținuți în închisori, iar formațiunile au fost desființate. După refuzul administrației germane de a recunoaște independența statului ucrainean, soldații nu și-au reînnoit contractele. În ceea ce privește divizia SS „Galicia”, soldații acesteia s-au opus UPA și „găștilor de pădure” Bandera. Membrii OUN-B i-au numit adesea pe voluntarii SS „trădători”, și-au aruncat oamenii în rândurile lor pentru a-i ademeni în formațiunile lor și au boicotat mobilizarea în această divizie.

„slav încăpățânat”

În 1944, Bandera a fost eliberată din Sachsenhausen. Dându-și seama de prăbușirea iminentă, conducerea germană era gata să recurgă la orice instrumente antisovietice pentru a limita frontul de est. Cu toate acestea, cooperarea nu a funcționat, deoarece liderul OUN a cerut din nou Berlinului să recunoască independența Ucrainei, dar germanii nu au fost de acord cu acest lucru. La 5 octombrie 1944, Bandera s-a întâlnit cu șeful Direcției Principale SS, Gottlob Berger. Într-un raport ulterior, Berger l-a caracterizat pe liderul OUN-B astfel: „Bandera este un slav incomod, încăpățânat și fanatic. El este devotat ideii sale până la urmă. In acest stadiu este extrem de valoros pentru noi, dupa ea este periculos. Îi urăște pe ruși la fel de mult ca și pe germani”.

După eliberare, Bandera a locuit în Germania. S-au acumulat contradicții în interiorul OUN-B, s-au format noi facțiuni. Credincios lui Bandera, care a trecut prin temnițele germane „katsetniki” (din „KTs” – „lagărul de concentrare”) a cerut ca mișcarea să-l numească șeful atât al părților străine ale OUN, cât și al OUN de pe teritoriul Ucrainei și revenim de asemenea la programul anului 1941 și continuăm lupta armată din URSS. „Kraeviki”, membri ai OUN, care acționau direct pe pământurile ucrainene, s-au opus acestor inițiative, considerându-le nerealiste.

În ansamblu, Bandera a continuat să lupte: cei care au trăit în exil, prin presa occidentală, diasporă, în cooperare cu structurile de stat ale Statelor Unite și ale țărilor NATO, și cei care trăiau pe teritoriul URSS, cu arme în mâinile lor, în orașele, orașele și pădurile patriei lor. Roman Șuhevici a fost ucis de cekistii sovietici în vecinătatea orașului Lvov abia în 1950, dar luptătorii săi nu s-au supus. În 1944-1956, serviciile secrete sovietice au continuat să distrugă „undegroundul” armat ucrainean, pedepsindu-i alături de civili, care au ajutat de bunăvoie acest clandestin. În această perioadă, au fost arestați peste 103.000 de „naționaliști și fasciști burghezi ucraineni”, dintre care aproximativ 90.000 au fost condamnați, iar 203.000 de oameni au fost deportați dincolo de Urali și în republicile asiatice ale Uniunii Sovietice.

Însuși Stepan Bandera a fost ucis la 15 octombrie 1959 la München de agentul KGB Bogdan Stașinski, care urmărea victima din ianuarie. Crima folosită a fost un pistol cu ​​seringă ascuns într-un ziar rulat – otrava complicată de Novichok nu exista atunci, a fost folosită cianura de potasiu.

Stepan Bandera cu soția și copiii

Cu puțin timp înainte de moartea sa, în 1958, în timp ce vorbea despre mormântul unuia dintre fondatorii mișcării naționaliste ucrainene Evghenii Konovaleț, Stepan Bandera a numit al Treilea Reich și URSS „două imperii totalitare prădătoare”, cu care OUN a luptat neobosit, a luptat. , căutând respectarea „drepturilor suverane ale Ucrainei de către alte popoare și țări”, care singure pot fi o platformă pentru pace și cooperare internațională.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

  1. În mai 1941, conducerea facțiunii OUN-B a adoptat în cadrul unei întâlniri din Cracovia programul „Lupta și acțiunea OUN în timpul războiului” (Боротьба й діяльність ОУН під час війни), care sublinia planurile de activitate după declanșarea invaziei germane în URSS[29]. În secțiunea „G” a documentului, care trata problema organizării statului ucrainean, erau subliniate activitățile pe care trebuiau să le întreprindă activiștii naționaliștii în vara anului 1941[30]. În sub-secțiunea care trata problema minorităților, activiștii ucraineni primeau ordinul să-i extermine pe „muscalii” (un termen peiorativ pentru ruși), polonezii și evreii , primii fiind cei care se opun noilor autorități ucrainene. De asemenea, împotriva minoritarilor trebuiau luate și alte măsuri precum deportarea în ținuturile de origine și distrugerea intelectualității lor. În ceea ce privește „… așa-zisa țăranime poloneză”, aceasta trebuia asimilată. Secțiunea se încheia cu un îndemn scurt: „Distrugeți-le conducătorii”.

    Spre sfârșitul anului 1942, naționaliștii ucraineni au fost implicați într-o campanie de purificare etnică în Volînia, iar, la începutul anului 1944, această campanie a fost extinsă și în Galiția răsăriteană. Se afirmă că grupurile naționaliștilor ucraineni au asasinat aproximativ 100.000 de civili polonezi[

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *