Actualitate

Societatea civilă cea adevărată

 De unde s-au luat acestea, cine le finanțează şi cu ce scop, nimeni nu știe până la urmă, dar cert e faptul că nu totdeauna doleanţele acestor organizaţii coincid cu cele ale societății.

De pildă, o parte a societăţii civile luptă împotriva demolării fostului cinematograf „Gaudeamus”. Oare de ce o face, dacă vorbim despre o ruină abandonată de zece ani, pe acoperișul căreia crește iarbă. Până acum, nimeni n-a reacţionat la starea edificiului în cauză, toţi au tăcut, şi doar deunăzi au descoperit pe neaşteptate că ruina e monument. Vrei, nu vrei, te întrebi: poate e mai mult mormânt, decât monument? Şi, în acest caz, prin ce el înfrumuseţează oraşul?

În acelaşi timp, societatea civilă luptă cu toate armele pentru ca fostul stadion republican, distrus de Voronin și Tarlev, să nu fie cedat Ambasadei SUA în R. Moldova. Şi asta chiar dacă ambasadorul James Pettit a explicat în limba română și în cea rusă, că pe acel teren va fi ridicat un centru bine amenajat, iar arenda pentru pământ va aduce bani în bugetul de stat. Dar societatea civilă nu aude. Ea a urcat pe baricade și strigă că preferă pârloagele şi câinii vagabonzi în locul unei construcții civilizate, cu care am putea chiar şi să ne mândrim.

Chiar dacă, pe teritoriul fostului stadion republican, s-au „instalat” niște parcări ilegale şi alte afaceri la fel de tenebre, e mai bine așa, decât s-o dăm americanilor. Aşa consideră o parte a societăţii civile, care am impresia că vine de la Dodon, președintele nostru antieuropean și antiamerican. Și în alte cazuri, societatea civilă autohtonă este agresivă şi sare la bătaie, deoarece nu este de capul ei, ci al lui Dodon sau Ceban, al lui Candu sau Filip, sau nu mai știu al cui…

Încă e vie în memoria colectivă imaginea câinilor morți, aduși în fața Primăriei de aceeași societate civilă, pe timpul lui Dorin Chirtoacă. Strigau, gesticulau şi ameninţau că așa va păți și primarul, adică va fi ucis… De ce această „societate civilă” n-a reacţionat recent, când o haită de maidanezi au speriat şi au încolţit un copil pe strada Columna din Capitală? Simplu de tot, pentru că lipseau camerele TV… Şi ce rost are să te faci văzut, dacă nu te vede nimeni?

Cred că adevărații apărători ai societății, adică ai oamenilor, sunt buni creștini și fac fapte bune fără admiratori și susținători. Pur și simplu, ei îţi întind cu onestitate o mână de ajutor, atunci când ai nevoie de ea. Anume aceasta e societatea civilă cea adevărată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *