Internațional

Statul Islamic – o ameninţare pentru Uniunea Europeană. Continuă recrutările în Europa

”Daesh este extrem de activă. Încă există tineri europeni care pleacă pentru a se alătura jihadiştilor. Sînt tot mai mulţi tineri şi tot mai multe femei. Uniunea Europeană este mobilizată şi atentatele de la Paris au sporit acest grad de conştientizare, însă asta nu va schimba lucrurile. Eforturile trebuie să continue întrucît ameninţarea rămîne una gravă”, a spus De Kerchove.

Potrivit datelor UE, pînă acum circa 4.000 de europeni s-au alăturat jihadiştilor în Syria.

Reprezentantul UE a explicat că SI este implicată în filierele de imigraţie, dar numai ca sursă de finanţare. ”Traficul este extrem de lucrativ. Dar nu avem nici o informaţie pentru a spune că teroriştii folosesc aceste filiere. Lucrurile nu trebuie amestecate, întrucît ar fi periculos. Solicitanţii de azil sînt persoane persecutate, imigranţii ilegali vin aici pentru că doresc o viaţă mai bună. Ei nu sînt terorişti, nu sînt criminali”, a explicat Gilles de Kerchove.

Potrivit acestuia, una dintre modalităţile de prevenire a recrutării de potenţiali jihadişti în Europa este consolidarea controalelor la frontierele exterioare ale UE. Articolul 7 al Codului frontalier Schengen permite controale sistematice pe baza indicatorilor comuni de risc.

sursa: m-securitynews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *