Actualitate

Sufletele moarte ale lui Smirnov, vii in mafia carnii

Premierul Filat cere ministrilor Agriculturii si Economiei sa distruga monopolul in acest domeniu

Una din firmele implicate in schemele de spalare de bani din importul de carne in RM, descoperite de Fisc, a fost si „este” condusa de ultrasovinul Ghimn Pologov, unul dintre fondatorii republicii separatiste transnistrene. Chiar daca acesta s-a stins din viata acum doi ani, „Filtru” SRL figureaza si astazi in registrul Camerei Inregistrarii de Stat, avandu-l ca administrator pe decedatul. Alte firme din schemele deconspirate de Inspectoratul Fiscal, inclusiv un importator de carne, nici nu exista de jure. Unele au printre asociati firme din Israel, SUA si Romania, altele sunt conduse de persoane care habar nu au cu ce li se ocupa firmele.

Ex-premierul Tarlev a declarat recent ca importul de carne in RM este monopolizat de cateva persoane ocrotite de fosta guvernare comunista, lucru mentionat si de TIMPUL in ultimele materiale. Datele Camerei Inregistrarii de Stat (CIS) confirma ca majoritatea firmelor implicate in schemele descoperite de Fisc nu sunt decat pioni folositi de capii sistemului, pentru a se imbogati.

Pologov a murit, dar a ramas sef de firma

Amintim ca schema e compusa din trei componenti: firmele importatoare, care importa carnea prin zonele off-shore si o declara in vama la un pret de nimic, firme intermediare care majoreaza pretul carnii de trei-cinci ori pana la producatorul final si firmele-fantoma de la care ultimul intermediar efectueaza procurari fictive si de pe conturile carora isi retrage banii in numerar. Nu stim care a fost rolul lui Ghimn Pologov in aceasta schema, dar cert e faptul ca el nu mai este viu, insa ramane oficial seful firmei „Filtru”. Aceasta are adresa juridica in Casa Modei din Chisinau, unde nimeni nu stie de ea, iar pachetul majoritar din actiuni, de 84%, il detine „Bafula-International Trade Company Ltd” din Israel. Mentionam ca Pologov a fost seful executivului de la Tighina, deputat in primul Parlament al RM, a fost arestat impreuna cu Smirnov in 1991 si apoi eliberat, la cererea Moscovei, s-a impotrivit caderii URSS si proclamarii Independentei RM, a participat la formarea republicii separatiste din stanga Nistrului, si-a manifestat public dispretul fata de limba romana si a „nationalistilor moldoveni”. E putin probabil ca el a intrat in acest mecanism ca o persoana de mana a doua…

Firmele-fantoma, mecanisme comuniste pentru a fura Bugetul

„Roel Grup”, o alta firma-fantoma, s-a numit initial „Roel Moldova” si face parte din compania romana „Roel electronics”. 51% din actiunile firmei moldovenesti le detine unul dintre liderii romani in productia de sisteme de securitate „Romano Electro International”. Administratorul firmei noastre este Ghenadie Braga, pe care n-am putut sa-l gasim, deoarece firma nu are niciun contact. Numai trei firme-fantoma incluse in cresterea pretului la carne se afla in proces de lichidare: „Mariapex”, „Chifeac-Com” si „Tectonix”, iar marea lor parte au fost declarate delicvente de catre Fisc si figureaza in rapoarte ale Curtii de Conturi. De exemplu, urmatoarele firme, desi nu au efectuat procurari, au avut livrari semnificative in noua luni ale anilor 2007-2008, din care nu s-a calculat TVA, Bugetul de stat fiind prejudiciat de sute de milioane de lei: „Pag&Prim” (65,1 mln. lei), „Cupvitcons” (53,3 mln. lei), „Maruh-construct” (48,7 mln. lei) , „Bosercons” (33,2 mln. lei), „Samelcon” (27,6 mln. lei), „Aftilarex” (38,0 mln. lei), „Barnicons” (41,6 mln. lei). Numai „Cupvirtcons” a fost folosita in 2007, pentru a spala 60 de mln. lei din tranzactia de vanzare-cumparare a unor utilaje. Ulterior, s-a constatat ca toate contractele in privinta acestei afaceri nici n-au fost semnate de directorul firmei, Vitalie Cupcic. El a dat explicatii in instanta ca niste necunoscuti l-au rugat sa fondeze firma, iar imediat dupa inregistrare a transmis acestora toate documentele si stampila. Alte „fantome” din schema importului de carne: „Barnicons”, „Tectronix”, „Cama”, „Mariapex”, „Afilarex” au fost implicate, in 2007, in livrari de metal uzat, fara a achita TVA si fara a prezenta dari de seama fiscale. Unele au fost chemate in instanta de Fisc, pentru a le declara facturile fiscale nule: „Ralarex”, „Samratgrup”, „Besleaga-Lux”, „Varscomteh”.

Firme care chiar nu exista

Am incercat sa gasim pe cineva dintre sefii acestor firme, pentru a vedea daca sunt macar in viata, dar n-am reusit… La adresa juridica a „Maruh-Construct” SRL ne-a raspuns mama directorului firmei, Denis Maruha, care ne-a spus ca fiul sau lipseste, dar nu are nicio firma. Despre firmele inregistrate la domiciliile lor si despre sefii acestora nu stiu nimic nici locatarii de pe adresele SRL-urilor: „Ralarex”, „Besleaga-Lux”, „Mariapex”. L-am gasit doar pe Mihail Sapojnicov, directorul firmei „Filieurocentru”. Desi aceasta firma figureaza cu numele, adresa si directorul respectiv la CIS si pe Internet, Sapojnicov ne-a spus ca nu stie nimic despre „Filieurocentru” si ca firma sa se cheama „Filipico”… De mentionat ca majoritatea firmelor-fantoma amintite isi declara aceeasi activitate la CIS: „Comertul cu ridicata al materialelor lemnoase, al materialelor de constructie si echipamentului sanitar”…

Dintre intermediarii mentionati de Fisc, unul, „Agatecs-L”, nici nu exista. La CIS este inregistrata o firma cu denumirea asemanatoare, „Agat-L”, cu un capital social inimaginabil – de 12 lei… Solicitata de noi, Liubov Antiuhova, sefa respectivului SRL, s-a aratat surprinsa cand am intrebat-o despre importul de carne si ne-a spus ca activitatea sa consta in organizarea cursurilor de invatamant pentru someri, lucru confirmat si de anunturi on-line.

Si pana la 2006, si dupa, carnea se importa prin off-shore
Desi au un back-ground sinistru, „Dalamaris” si „MMD” continua sa activeze si astazi. In 2006, inainte de a fi adoptata hotararea de guvern, prin care s-a impus monopolul in aceasta ramura, MAI declara ca importatorii de carne procura, prin intermediul firmelor off-shore, carne de productie americana, braziliana, poloneza sau canadiana si indica in facturi, in mod intentionat, preturi cu 50 la suta mai mici, pentru a diminua marimea taxelor vamale. Printre firmele specificate de MAI sunt si „Dalamaris”, si „MMD”. In prezent, acestea nu au autorizatii de import, in schimb sunt antrenate ca intermediari. Procedura importului insa a ramas cea veche – numarul importatorilor a fost redus, importul e controlat doar de cateva persoane, care aduc carnea in RM prin firme off-shore si o declara in vama la un pret minuscul.

„N-am nicio legatura cu „fantomele”

„Pompey Trading House” este o firma moldo-americana, al carei pachet majoritar de actiuni apartine firmei americane cu acelasi nume. Adresa juridica a firmei se afla pe str. 27 august, 53, din Truseni, la fabrica de vinuri din localitate. Potrivit unor mass-media, in anul 2003, „Pompey Trading House” a participat la operatiunile frauduloase de falimentare a acestei fabrici, unde apoi si-a impus controlul. In actele Fiscului, „Pompey Trading House” spala cele mai mari sume prin firmele-fantoma. Rugat de noi sa ne explice acest lucru, Serghei Midoni, directorul firmei, ne-a spus ca schema Fiscului a fost inventata de noi si ca se gandeste sa ne cheme in judecata. Midoni a negat orice legatura cu firmele-fantoma. „Eu cumpar carnea de la unii si o vand altora la un pret mai mare – e afacerea mea. Am castigat patru procese, in care eram invinuit de relatii cu fantomele si mai am doua”, a remarcat Midoni.

Doua dintre firmele intermediare: „Dalamaris” si „Ghestiana-Com” si un importator – „Scorel Grup” – isi au adresa juridica pe str. Valea Bacului 5/1, unde se afla si IS „Moldresurse”, in ale carei frigidere se pastreaza o mare cantitate a carnii aduse in tara. Printre intermediari se mai numara: „Andorov-Lux”, „Ratmobil”, „Avocila Shaver”.

Carnea intra in tara fara a trece prin antrepozitul vamal

Inca o firma care nu exista este (culmea!) importatorul „Samfadora Grup”, care nu face parte din registrul CIS, unde figureaza „Sanfador” SRL, cu un capital social de numai 5400 de lei. Nici aceasta nu are vreun contact. De fapt, toti cei trei importatori controlati de Fisc: „Scorel Grup”, „Samfadora Grup” si „Traitlex Plus” au acelasi capital social… Potrivit unor producatori de carne si fosti importatori, importul e controlat din umbra de Anatol Tritiak si Vladimir Plahotniuc, ultimul fiind cunoscut ca un prieten al familiei Voronin. Desi ambii neaga acest lucru, precizam ca importatorul „Triatlex Plus” este condus de Alexandru Triteak, care nu excludem ca e ruda cu Anatol Tritiak. Ultimul, la randul sau, conduce firma intermediara „MMD”.

La prima sedinta a Guvernului Filat, premierul a dat indicatii ministrilor Cosarciuc si Lazar ca investigheze mecanismul importului de carne si peste in RM. Insa capii „mafiei carnii”, probabil, au anticipat infrangerea in alegeri a PCRM, care le proteja activitatea. Potrivit surselor noastre de la IS „Moldresurse”, in ultimul an aici se observa lucruri foarte ciudate – daca anterior carnea adusa in tara trecea prin antrepozitul vamal, acum se pune imediat la pastrare. Aceasta diminueaza transparenta afacerii si poate umbri spalari de bani si evaziuni fiscale uriase.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *