Externe

Tadici: Situatia din Kosovo prezinta un risc de razboi

 Potrivit lui Tadici, este vorba despre o amenintare foarte serioasa la adresa pacii si stabilitatii in Kosovo si chiar "o amenintare deschisa de razboi".

Tadici s-a referit la declaratiile ministrului kosovar de interne, Bairam Rexhepi, potrivit caruia Kosovo va trmite forte speciale in nord, unde este concentrata minoritatea sarba. El a mai spus ca detine un acord scris cu misiunea UE in Kosovo in acest scop, relateaza NewsIn.
EULEX a negat, iar Tadici a spus ca responsabile pentru aceasta situatie sunt doar autoritatile de la Pristina.
Luni si marti, presedintele Consiliului european s-a dus in vestul Balcanilor, unde a reiterat angajamentele UE fata de integrarea regiunii. Marti, el a cerut la Pristina incheierea tensiunilor.
Joi, PE a adoptat o declaratie prin care cere celor cinci state membre care nu au recunoscut Kosovo – Cipru, Grecia, Spania, Romania si Slovacia – sa faca acest lucru. 
Romania isi mentine pozitia referitoare la nerecunoasterea independentei Kosovo
Romania este in asteptarea avizului consultativ al Curtii Internationale de Justitie pe tema Kosovo, dar isi mentine pozitia asumata in acest dosar, in pofida unei rezolutii a Parlamentului European care recomanda tuturor statelor UE de a recunoaste independenta acestui teritoriu.
"Avem cel mai solid respect de principiu fata de recomandarile Parlamentului European, dar in acelasi timp o linie nationala – nu mai putin principiala – in ceea ce priveste dosarul kosovar. Asteptam avizul consultativ al Curtii Internationale de Justitie pe aceasta problema si ne mentinem pozitia asumata de tara noastra", a declarat vineri, la Chisinau, ministrul roman de externe Teodor Baconschi.
Kosovo este o fosta republica a Serbiei, unde 90% din populatie este albaneza si care si-a declarat independenta in 2008, la noua ani dupa ce NATO a indepartat fortele de securitate ale Belgradului din teritoriu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *