Actualitate

Talmaci pleaca. Leul pica?

Piata valutara din R. Moldova isi revine incet dupa ce, vinerea trecuta, moneda unica a atins pragul-record, unele case de schimb valutar, inclusiv cele ale bancilor comerciale, vanzand euro cu 18,05 lei si cumparandu-l cu 17,5 lei. Ieri, euro si-a continuat deprecierea inceputa sambata, ajungand la cota de 16,38 lei la vanzare si 17,40 la cumparare. Astfel, in doar doua zile, euro s-a depreciat cu circa 60 de bani.

Ministrii si managerii bancilor comerciale, precum si reprezentantii Bancii Nationale a Moldovei (BNM), convocati sambata de premierul Vlad Filat pentru a analiza mutatiile inregistrate pe piata valutara, au declarat ca deprecierea leului este rezultatul unor speculatii provocate de unele grupuri de interese. Vlad Filat a declarat ca, in prezent, guvernul studiaza situatia economico-financiara din RM si ca rezultatele vor fi facute publice la 1 octombrie. El a mentionat ca „guvernul va sustine independenta si autonomia reala a BNM, care urmeaza sa-si utilizeze, conform competentelor legale, instrumentarul de care dispune pentru asigurarea stabilitatii valutei nationale”.
Referindu-se la noul curs valutar afisat de casele de schimb valutar, premierul a mentionat ca acesta este unul speculativ si ca situatia va reveni la normal.

De aceeasi parere sunt si analistii economici independenti. Solicitat de TIMPUL, expertul in economie Sorin Hadarca a declarat ca deprecierea leului moldovenesc fata de moneda unica europeana este spectaculoasa. „Cauzele formale ale acestei scaderi nu sunt specifice economiei RM, ci reflecta tendintele care se contureaza pe piata internationala. Zilele trecute, euro a inregistrat noi cote istorice fata de dolarul SUA, ajungand la circa 1,48 USD/EUR. Acest lucru se explica prin faptul ca asteptarile inflationiste in SUA sunt mai mici decat cele prognozate, ceea ce inseamna ca Banca Federala a SUA nu va majora rata de baza a dobanzii, cum se prefigura anterior”, spune Sorin Hadarca. In ceea ce priveste oscilatiile „perechii” leu-dolar, expertul a declarat urmatoarele: „Daca deprecierea leului fata de euro o atribuim unor factori externi, altfel stau lucrurile in privinta evolutiei dolarului. Pe parcursul ultimelor zile am observat o crestere a dolarului SUA pe piata interna. Or, acest lucru denota ca exista o cerere sporita pentru valuta, fapt confirmat si de specialistii de la Banca Nationala. Sper ca aceasta cerere sporita sa se produca din contul faptului ca importurile incep sa-si revina, caz in care ne-am astepta la o ameliorare a finantelor publice. Ma refer, bineinteles, la faptul ca veniturile bugetare din TVA au scazut in aceiasi proportie cu importurile. Ramane sa vedem daca cifrele balantei de plati vor confirma aceasta ipoteza.”

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *