IT&C

Teleradio-Moldova s-a suparat pe CCA

Dupa ce, joi, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a avizat negativ, cu votul a cinci membri CCA din sapte prezenti, Caietul de sarcini al Institutiei Publice Nationale a Audiovizualului, vineri, conducerea (IPNA) Compania „Teleradio-Moldova” a cerut demisia presedintelui CCA, Gheorghe Gorincioi. Intr-un comunicat, conducerea Companiei „Teleradio-Moldova” a invinuit CCA si presedintele sau de depasirea atributiilor de serviciu si a solicitat „autosesizarea instantelor abilitate privind incalcarea de catre CCA a Codului Audiovizualului”.

Precizam ca, in sedinta de joi, CCA a recomandat CO sa propuna Companiei „Teleradio-Moldova” transmiterea in direct a sedintelor parlamentare. Decizia a fost aprobata cu cinci voturi pro si o abtinere, iar membrul CCA Corneliu Mihalache a parasit sedinta in semn de protest.

Consiliul de Observatori (CO) al Institutiei Publice Nationale a Audiovizualului (IPNA) Compania „Teleradio-Moldova” (TRM), care s-a intrunit vineri, a decis sa revina in sedinta sa urmatoare asupra chestiunii privind transmiterea in direct a sedintelor parlamentului de catre Televiziunea publica „Moldova 1” (M 1). Mai multi membri ai CO s-au pronuntat pentru transmiterea in direct a sedintelor legislativului, care, potrivit lor, prezinta interes pentru societate. Astfel, membrul CO, Boris Focsa, a afirmat ca datorita transmisiunilor in direct telespectatorii isi pot forma o opinie proprie in loc sa consume informatie impusa de catre o institutie media. „Acum fiecare organ de presa transmite ceea ce ii convine si ceea ce vrea de la aceste sedinte. Nu sunt deloc de acord cu stirile de la M 1 si cu ceea ce transmit ei de la aceste sedinte. La M 1 informatia este „rugumata”, aici nu se respecta deloc etica profesionala. Lumea se intereseaza de ce la Televiziunea publica nu se spune adevarul. Sunt inglodat de minciunile de la M 1, este prea vizibil ceea ce se intampla acum in cadrul acestei companii, poporul nu este chiar asa de prost. Credibilitatea in M 1 a scazut. Inteleg ca sunt cheltuieli cu transmisia in direct, dar jurnalistii de la M 1 nu lucreaza conform eticii”, a spus Boris Focsa.

Tudor Tataru, un alt membru CO, afirma ca telespectatorii trebuie lasati sa judece dupa bunul plac, sa judece limpede de dimineata pana seara cine are dreptate si cine minte, asa cum se transmit jocurile de fotbal.
Secretarul CO, Anatol Dubrovschi, a precizat ca realizarea propunerii privind transmisiunea in direct a sedintelor parlamentului necesita si anumite cheltuieli. „Daca, totusi, dorim aceasta, la urmatoarea sedinta a Consiliului, trebuie de examinat daca sunt capacitati financiare si de prevazut un plan financiar, de vazut de unde pot fi luati acesti bani…”, este de parere Anatol Dubrovschi.

La randul sau, presedintele IPNA, Valentin Todercan, sustine ca la alte institutii media „se spicuieste, dar la M 1, faptele sunt relatate echidistant”. „Tehnica satisfacatoare nu avem, posibilitati exista putine, s-o facem de dragul transmisiunilor, asta vreti?”, i-a intrebat V. Todercan pe membrii autoritatii de supraveghere a activitatii IPNA. Presedintele CO, Mariana Slapac, a propus ca presedintele IPNA sa elaboreze un deviz de cheltuieli pentru transmisiunile in direct ale sedintelor parlamentului, care sa fie prezentate in trei-patru zile in cadrul unei sedinte CO pentru a fi examinate.

Dupa Info-Prim Neo

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *