UE / Nato

Teodor Cârnaț: R. Moldova să renunțe la neutralitate și să adere la NATO

În ultimele luni, Rusia încalcă în mod flagrant dreptul internațional și prevederile actelor pe care însăși ea le-a recunoscut sau a aderat la acestea. Unii experți se întreabă dacă Federația Rusă mai respectă cel puțin formal Constituția Republicii Moldova și principiul neutralității țării noastre în contextul ultimelor evenimente.

Doctorul în drept Teodor Cârnaț este de părere că noile realități politice obligă Republica Moldova să reconsidere aspectul neutralității constituționale în vederea asigurării propriei securități și suveranități.

Cârnaț afirmă că dreptul internațional obligă din punct de vedere juridic Federația Rusă să respecte tratatele internaționale pe care chiar ea însăși le-a recunoscut și care garantează suveranitatea Republicii Molodva și Ucrainei. Cu toate acestea, războiul pe care îl poartă Rusia în Ucraina și incidentul din dimineașa acestei zile, când trei rachete rusești au survolat spațiul aerian al țării noastre, indică faptul că Rusia nu respectă principiile fundamentale ale dreptului internațional.

Acest lucru crează premise pentru a pune la îndoială ideea că Federația Rusă respectă Constituția Republicii Moldova și în special principiul neutralității permanente declarat de țara noastră în act.

„Din punct de vedere al statutului pe care îl avem la ONU și la Consiliul Europei, Rusia, Republica Moldova și Ucraina se află pe poziții de egalitate. La fel, au recunoscut cu toții actul final de la Helsinki referitor la aceste hotare. Aceasta înseamnă că din punct de vedere a dreptului internațional, Rusia trebuie să respecte întocmai suveranitatea și independența Ucrainei și Republicii Moldova.

Evident, pentru Rusia nimic nu contează referitor la suveranitate și indepenedență, nimic nu contează că în Constituția Republicii Moldova este specificat principiul neutralității permanente. Din acest punct de vedere, dacă pentru Rusia nu contează că noi am declarat în Constituție aspectul neutralității permanente, atunci noi, Republica Moldova, suntem gata pentru a riposta oricărui atac armat din partea Federației Ruse sau nu cu acest principiu al neutralității din Constituție?”, a declarat profesorul habilitat în drept constituţional.

În context, doctorul în drept consideră că dacă Republica Moldova, țară neutră de facto și de jure, nu ar fi în stare să facă față unei agresiuni rusești, atunci ar trebui să revadă statutul ne neutralitate din Constituție, urmând exemplul Lituaniei și solicitând asistență externă pentru a-și putea asigura cele mai fundamentale lucruri, cum sunt suveranitatea și securitatea.

În acest moment, potrivit lui Teodor Cârnaț, ar exista două posibilități: Unirea cu România, ceea ce ar oferi RM un scut protectiv sau renunțarea la neutralitatea constituțională și aderarea la Alianța Nord-Atlantică.

„Dar dacă nu putem riposta, atunci luăm același principiu al Lituaniei: căutăm prieteni în așa fel ca nouă să ne asigure securitatea statală, suveranitatea și independența, inclusiv sănătatea și viața oamenilor care trăiesc pe acest teritoriu. Dacă noi vedem că ceea ce scrie în Constituție nu corespune noilor realități, haideți, domnilor, să revedem aspectul neutralității și să începem procedura de aderare la unele organisme care ar garanta securitatea și independența.

Din acest punct de vedere, sunt două căi care pot fi urmate la aspectul securității: unii care pledează pentru unionism, spunând că unirea cu România ar asigura un scut anti-Rusia și a doua, care e legată de renunțarea la neutralitatea înscrisă în Constituție și aderarea la NATO. În caz contrar, dacă autoritățile vor avea aceeași reacție în continuare, ca nu cumva să enerveze rusul de la Moscova, s-ar putea ca mâine, poimâine, să ne pomenim cu aceeași anexare care s-a întâmplat în istorie, pe 28 iunie 1940, în baza pactului Ribbentrop-Molotov. Eu sunt de părere că noi, ca stat, trebuie să acționăm în dependența de noua conjunctură politică”, a conchis Teodor Cârnaț.

jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. In sine, dorinta de a adera la NATO e buna. Dar nu vad nici o sansa. Pe de o parte, NATO nu are nevoie de probleme suplimentare gratuite, precum Gagauzia si Transnistria. Pe de alta parte, nici acestea doua din urma – cangrenele din trupul Moldovei – nu vor in NATO, ar iesi ditamai rascoala anti-fascista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *