Actualitate

The Times: Două eșecuri care au adus Kremlinul în pragul TURBĂRII

Operațiunea GRU din Salisbury deja a fost primită rece în Rusia, notează autorul: glumele despre cei doi ”turiști”, dornici să vadă neaparat catedrala din Salisbury, reflecta o adevarata rușine națională.

„Rusia se mândreste cu superioritatea sa globală în două sfere: în spionaj și în explorarea spațială. În ambele domenii ea suferă însa eșecuri usturatoare, în văzul tuturor. Luna trecută, agentia spatiala rusa a descoperit o gaură de burghiu în naveta spațiala Soyuz; situatie extrem de umilitoare, „- scrie publictaia.

„Otrăvitorii lui Serghei Skripal și-au ratat ținta și au ucis o femeie nevinovată. Ei nu și-au acoperit urmele prezentei, încălcând toate regulile meseriei de spion; au zburat dus si intors împreună și au aruncat arma crimei ca s-o gaseasca anchetatorii. Ei au pus la cale un plan secret, dar au reusit doar sa se faca de rusine. Prestatia lor de duet comic la televiziune a fost prezentata ca o provocare demonstrativă și bravadă, dar pentru Kremlin a fost ceva de-a dreptul umilitor”, notează articolul.

„Evenimentele din Olanda au accentuat impresia că GRU nu este chiar asa de eficient și redutabil cum ar dori să pară”, continuă autorul.

Detectarea filajului și evitarea acestuia este una dintre principalele lecții care este învățată în timpul formării spionilor în Rusia. „Indivizii din unitatea 26165 a GRU (specializata in atacuri cibernetice) probabil nu au observat că sunt urmăriti și au lăsat o dâră de urme și dovezi care îi leagă de alte operațiuni cibernetice ilegale în întreaga lume”, adauga autorul.

„Dezvăluirea incompetenței GRU pentru Putin ar putea să nu fie doar umilitoare, ci și să-i submineze puterea. Se presupune că spionii rusi, potrivit legendei pe care tot ei o cultiva, trebuie să fie invizibili și omniprezenti, stăpânind la perfectie arta deghizării. În realitate, se pare ca regele este gol”, conchide jurnalistul The Times.

Sursa: http://www.paginaderusia.ro/
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *