Actualitate

Tinerii din Est au prioritate?

Pe planeta Bruxelles, institutiile europene sunt printre primele care atrag tineri europeni. A obtine un loc permanent la Comisie inseamna a gasi Graalul. Pentru a realiza acest lucru exista o singura poarta: concursul.In asteptarea castigarii competitiei, rutele sunt multiple, dar au multe elemente comune. Mai intai, educatia academica: licenta in comunicare, master in relatii internationale, master complementar in afaceri europene apar foarte frecvent.

Un model tip, adesea imbunatatit de un sejur in strainatate, de tip Erasmus. Insa, pentru Paolo Sergio, tanar diplomat italo-ceh al Institutului de Studii Europene al Universitatii Libere din Bruxelles, trebuie sa fii atent la cateva semnale de alarma: „Colegiul din Brugges seamana in multe privinte cu marile universitati americane (Ivy League): platesti pentru contactele pe care le ai, pentru a-ti forma o retea. Retelele sunt utile, dar la sfarsit, cand esti tanar diplomat, fara experienta, reteaua nu iti foloseste la nimic. Decat daca reusesti la concurs. Si trebuie sa reusesti”.

Un al doilea punct este „carligul”, care iti va permite sa prinzi primul vagon aflat in mers, pentru a intra in mediul european. „Trainingurile si stagiile la diverse institutii reprezinta o etapa indispensabila pentru a-ti face un loc in galaxia bruxeleuropeana”, spune Ana. „In principiu, daca demonstram un comportament proactiv, putem ajunge sa ne ocupam de proiecte foarte interesante”, continua Paolo. Stagiarul se pregateste, prin urmare, cu mai multa sau mai putina rapiditate pentru perioada „de dupa stagiu”. Care pentru multi inseamna intoarcerea in tara de bastina, unde va fi considerat drept un „etern stagiar”: „unul dintre colegii mei de camera s-a reinscris la un master complementar, iar altul este la cel de-al treilea stagiu”, spune cu amaraciune Cedric, francez care urmeaza un master la Institutul European din Bruxelles. Altii isi pregatesc cu constiinciozitate concursul mult asteptat.

Aderarea progresiva de noi tari membre sporeste concurenta intre tinerii europeni la Bruxelles. Faptul de a privilegia, in institutii, functionarii noilor state membre are un impact in recrutarea tinerilor. „In cabinete, nu se primesc decat stagiari care au nationalitatea comisarului”, spune Paolo. Ana intareste aceasta afirmatie: „Eu nu spun niciodata ca sunt si belgiana. Ca si estoniana, am de o suta de ori mai multe sanse de a fi selectionata in mult mai multe institutii”. Apare o ruptura intre tinerii diplomati ai vechilor si noilor state membre? Inca nu am ajuns acolo, dar „a fi francez, belgian ori german, este mai putin vandabil decat daca am avea alta nationalitate”, ironizeaza Cedric. Pentru tinerii din tarile din Est, perspectivele pe care le ofera Bruxellesul sunt incomparabile cu cele pe care le-ar avea la ei acasa.

Dupa www.presseurope.com
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *