Editorial

Top 100 mizerii

Zilele trecute însă, am dat de Top 100 cele mai bogate persoane publice din Moldova, apărut pe portalul bani.md. Am accesat materialul în speranţa de a găsi acolo businessmani de succes, pictori, chirurgi, ingineri, inventatori, scriitori, artişti şi sportivi de performanţă, oameni pe care-i găseşti în toate topurile internaţionale de acest gen. Ce-am găsit în topul nostru mi-a adeverit încă o dată credinţa că locuim într-o ţară plină de mizerii umane. Top 100 cele mai bogate persoane publice din Moldova e plin de toate lepădăturile şi scursorile. Nu le dau numele, pentru că mi-am promis mai demult să nu fac publicitate râsurilor. Bogătanii noştri nu vin din lumea artei sau a sporturilor, mai mult, şi businessmenii din acest top pot fi număraţi pe degete. Topul nostru e plin de procurori, judecători, criminali, politicieni şi toate ploşniţele care sug seva acestei ţări de ani grei. Unicul scriitor din acest top este Ion Druţă, în rest, avem parte doar de burduhănoşi care hibernează de ceva timp prin oficiile instituţiilor din ţară.

Oamenii care merită ceva cu adevărat în ţara asta sunt lăsaţi să moară în sărăcie, să ne reamintim doar de cazul regretatei actriţe Marica Balan, investigat de colegul nostru Pavel Păduraru. Oamenii care lucrează în calitate de profesori, medici sau pompieri primesc nişte salarii mizere. Discutam zilele trecute cu nişte prieteni despre faptul că salariul unui director de liceu este de circa 6500 lei. Nici nu vreau să-mi imaginez ce salariu are un profesor sau un medic începător. Oamenii de creaţie îşi duc zilele de azi pe mâine, iar sportivii de performanţă acceptă cetăţenia altor ţări pentru că Republica Moldova nu ştie să-i respecte şi să-i valorifice. Aşa că avem în topuri doar cioflingari şi jigodii făţarnice. Specialişti în atacuri raider, în furturi de miliarde, contrabandă de ţigări şi trafic de fiinţe umane; judecătorii corupţi cu zeci de dosare la CEDO; criminali care şi-au tras un costum de marcă şi s-au transformat în mari politicieni – aceștia reprezintă elita Republicii Moldova.

Probabil că merităm această elită putredă. Noi îi alegem, îi urmărim la tv, le citim aberaţiile prin ziare şi tindem să fim la fel ca ei – oameni de succes, cu trecut sinistru şi viitor garantat.

Le recomandam într-un articol mai vechi tinerilor să nu înveţe, să-l dea în mă-sa de BAC, pentru că nu are rost. Ar trebui să deprindă alte aptitudini ca să supravieţuiască în această mocirlă socială care se numeşte Republica Moldova. Ar trebui să înveţe să fure, să mintă, să ucidă, să înşele, să fie făţarnici şi să scuipe în societate – doar aşa vor deveni ceva în ţara asta, şi vor ajunge în topurile celor mai bogaţi, stilaţi, inteligenţi, bengoşi, dolofani, luxoşi şi sexy.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *