Actualitate

Trump le-ar fi spus consilierilor că doreşte ca SUA să se retragă din Siria

Un oficial american din administraţie a confirmat vineri o informaţie emisă de Wall Street Journal conform căreia Trump ar fi ordonat Departamentului de Stat să îngheţe peste 200 de milione de dolari reprezentând fonduri în eforturile din Siria. Preşedintele a luat decizia după ce a citit un raport în presă în care se menţiona că SUA a cerut o sumă suplimentară de 200 de milioane de dolari pentru a se implica în Siria.

Potrivit oficialilor, decizia este în conformitate cu declaraţia lui Trump din timpul unui discurs ţinut joi în Ohio în care preşedintele şi-a dezvăluit dorinţa ca SUA să părăsească Siria.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a subliniat că „în conformitate cu îndrumarea preşedintelui, Departamentrul de Stat reevaluează continuu nivelurile de asistenţă şi modul cel mai bun în care poate fi oferită asistenţa”.

În februarie, aflat în Kuweit la o reuniune a coaliţiei globale împotriva Statului Islamic, Rex Tillerson a promis un ajutor suplimentar de 200 de milioane de dolari pentru Siria.

Joi, înafară de retragerea trupelor din Siria, trump a mai declarat că plănuieşte ca trupele să fie folosite pentru securitatea ţărilor regionale. Acesta preciza că pe baza victoriilor aliate împotriva militaţilor ISIS, „vom ieşi foarte curând din Siria”.

„Lăsaţi-i pe ceilalţi să aibă grijă de ea acum. Foarte curând, foarte curând, vom ieşi. Vom reveni în ţara noastră, de unde aparţinem, unde dorim să fim”, a completat preşedintele Statelor Unite.

Totuşi, doi oficiali citaţi de Reuters subliniază că eforturile de a stârpi ISIS din Siria nu sunt deloc aproape de final şi că preşedintele a fost informat că după ce militanţii vor fi izgoniţi, SUA tot ar trebui să aibă un număr mic de trupe timp de câţiva ani, care să se asigure că Siria nu va deveni o bază permanentă a Iranului.

Vineri, mai muţi oficiali din Departamentul de Stat şi de Apărare precum şi din CIA au declarat că au fost surprinşi de remarcile lui Trump privind retragerea trupelor din Siria.

În prezent, aproximativ 2.000 de soldaţi americani se află în Siria.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *