Timpul Liber

Turnul din Pisa a fost îndreptat. Află cât a durat proiectul de restaurare

Faimosul monument recunoscut în toata lumea a adăugat pe lista lui o corecție parțială a înclinării după ce o echipă de ingineri a reușit să îl îndrepte cu 45cm pe plan vertical, readucându-l în poziția pe care o avea în anul 1838.

Construcția turnului a început în 1173 și cu două întreruperi îndelungate a durat practic 200 de ani. Numele arhitectului nu este cunoscut nici astăzi. Turnul-clopotniță face parte din ansamblul catedralei orășenești Santa-Maria Maggiore din orașul italian Pisa. Turnul are o forma cilindrică, este înconjurat de o galerie cu arcade și coloane, și incoronată cu o clopotniță. Are opt niveluri. Stilul arhitectural al clădirii este cunoscut drept romano-pisa. Placajul alb-negru din marmură al pereţilor exteriori este inspirat de cultura islamică. Faţada primului etaj este încoronată cu arcade, iar în partea de sus arcadele decorative sunt situate în mai multe niveluri unul deasupra altuia, devenind tot mai mici spre flancuri și formand un fronton. Înalțimea turnului este de 55,86 m. de la pământ pe partea inferioară și 56,7m pe parte superioara. Lațimea pereților la bază este de 4,09 m., iar sus – de 2,48m. Masa turnului este estimată la 14700 tone.

În 1990 a fost realizată o analiza detaliată a turnului care a demonstrat, că anual turnul se înclina cu cca. 1,2mm. Din cauza temerilor de colaps a fost interzisă admiterea vizitatorilor în interiorul turnului.

Unii savanți asigurau că turnul va cădea către 2040. De aceea autorităţile italiene au întreprins măsuri pentru salvarea turnului. A fost elaborat un plan special de „îndreptare” costul căruia se estimează la 20 milioane dolari americani.
 
După: jurnalul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *